Руското правителство повиши икономическата си прогноза за текущата финансова година

...
Руското правителство повиши икономическата си прогноза за текущата финансова година
Коментари Харесай

Русия повишава очакванията си за растеж на икономиката

Руското държавно управление увеличи икономическата си прогноза за настоящата финансова година макар наложените от Запада наказания, заяви ДПА.

" Руската стопанска система се развива интензивно в границите на новия модел на напредък ", е декларирал през вчерашния ден президентът на страната Владимир Путин по време на съвещание на държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки че не даде съответни числа, министърът на стопанската система Максим Решетников съобщи, че чака тази година стопанската система на Русия да нарасне с повече от 0,1 - 0,2 на 100.

Официалната прогноза до момента беше за стесняване на брутния вътрешен артикул с 0,8 на 100.

Руският държавен глава изясни, че оптимизмът му се дължи на растящите продажби в бранша на търговията на дребно и по-широкото потребление на железопътната мрежа през април, които съгласно него демонстрират възкръсване на стопанската система.

Путин изрази вяра, че цените на петрола ще се покачат още веднъж през второто тримесечие на годината, което ще усили приходите на Русия от експорт.

Цената на суровия нефт неотдавна се увеличи доста след известието на ОПЕК, че има намерение да понижи производството си от средата на май.

Западните страни постановиха таван на цените на съветския недопечен нефт и петролни артикули, с цел да затруднят финансирането на съветската война в Украйна, само че в това време Китай и Индия доста усилиха своите покупки на черно злато от Русия.

Въпреки това Москва завоюва доста по-малко от износа си на нефт през първото тримесечие, в сравнение с през същия интервал на миналата година, което докара до забележителен бюджетен недостиг.

Миналата седмица предварителни данни на финансовото министерство демонстрираха, че бюджетният недостиг на Русия през първите три месеца на годината е достигнал до 2,4 трилиона рубли (над 29,15 милиарда долара).

Някои браншове обаче алармират за проблеми, макар че отбранителната промишленост работи на цялостен потенциал.

Публикуваните през вчерашния ден пролетните планирани на Международния валутен фонд (МВФ) също плануват, че Брутният вътрешен продукт на Русия ще наддаде с 0,7 на 100 през актуалната година на годишна основа, до момента в който по-рано специалистите на фонда чакаха растежът да е 0,3 на 100. За 2024 година МВФ чака съветската стопанска система да се разшири с 1,3 на 100, или с 0,8 процентни пункта по-малко спрямо предходната прогноза на МВФ.

Набиулина означи, че някои бъркат салдото на финансовата сметка, който в края на предходната година възлиза на 227 милиарда $, и приключването на капитали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР