Руското правителство информира Унгария, че дипломатите на страната, които влизат

...
Руското правителство информира Унгария, че дипломатите на страната, които влизат
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Русия и Унгария

Руското държавно управление осведоми Унгария, че дипломатите на страната, които влизат в Русия, ще би трябвало да заплащат такса, вместо да влизат в Русия без визи. Тъй като събирането на незначителни такси от дипломатите, влизащи в страните, е много постоянно срещано събитие, ходът на Русия наподобява нищожен.

Русия обаче също по този начин съобщи, че таксата ще се събира, до момента в който унгарците не отстранят някои нарушавания на съглашение, което евентуално е съглашението, уреждащо дипломатическите връзки.

Значението на този факт е, че Унгария, която е относително единствена измежду европейските страни, е развила извънредно другарски връзки с Русия. Припомняме, че унгарският министър-председател Виктор Орбан посети Москва малко преди съветската инвазия в Украйна.

Орбан беше видян да беседва с съветския президент Владимир Путин за войната и да подписва договорка за доставка на огромно количество съветски природен газ в Унгария. По-важното е, че Унгария отхвърли да се причисли към обединението, която се сплотява, с цел да се опълчи на Русия. Още предходната седмица Орбан съобщи, че битката сред Русия и Украйна не визира Унгария. Следователно Унгария беше страната в Европа, която минимум се ангажираше да поддържа Украйна и най-вече се радваше на връзките си с Русия.

Именно това издига едно на пръв взор банално бюрократично неразбирателство в нещо заслужаващо внимание. Русия няма позитивни връзки с членовете на Европейски Съюз с изключение на с Унгария и е необичайно, че Москва би позволила да се хвърли подозрение върху тези връзки.

Не става въпрос за значимостта на смяната в политиката - такава няма. Въпросът е в решението на Русия да наложи тази такса на другарска страна, а по-късно да я оповести в миг, когато президентът Владимир Путин би трябвало да откри метод да промени гледната точка на Европа във връзка с войната.

Ключът към разбирането на това е разбирането на унгарско-руските връзки. Унгария има обтегнати връзки с доста от своите съседи, да не приказваме за Европейския съюз и НАТО. Европейски Съюз се пробва да наложи санкция на Унгария за нарушение на европейските правила по отношение на организацията на правосъдната система, свободата на печата, имиграцията и други.

Европейски Съюз спря някои средства като наказване и заплаши да спре други. На собствен ред Будапеща попречва процеса на участие на Финландия и Швеция в НАТО. Може би най-интересното е, че Орбан посети Съединените щати, с цел да участва на срещи на консервативни републиканци, доста от които са отдадени на някогашния президент Доналд Тръмп. Той е бодил в очите на западната политическа върхушка.

Причините за това са частично идеологически - той приема правилата на американските и европейските консерватори и, приемайки ги, счита, че Западът е подкупен и слаб. Когато видя, че следва война с Русия, той допусна, че Западът или няма да успее да отбрани Украйна, или ще се срине пред лицето на съветската мощност. Подобно на други, той чака западната помощ да бъде лимитирана, Украйна бързо да бъде превзета от Русия и в Европа да бъде открита нова политическа и институционална конструкция.

Това основателно докара до доближаване към Русия и до обособяване от западните сили. Фактът, че догатките му са били неправилни, го сложи в мъчно състояние. Ако Украйна падне, Русия ще окупира източната граница на НАТО - граница, която се споделя от Полша, Унгария и Румъния.

Следващият съветски ход, в изискванията на погром на НАТО, евентуално ще премине през Унгария, чийто терен разрешава относително елементарно прекосяване. Следователно НАТО ще би трябвало да разположи бойци в Унгария, с цел да блокира Русия. Унгария е маргинален състезател във войната в Украйна, само че в случай че Русия изпревари Украйна, навлезе в Централна Европа и откри нов баланс на силите, Унгария ще бъде основно полесражение - следователно връзките на Орбан с Путин ще имат малко значение. Докато трае украинската война, Унгария е в сигурност. Това се трансформира, в случай че Русия или Западът реализиран решителна победа. От позиция на Будапеща обстановката може да излезе отвън надзор.

В подобен случай за Унгария би имало смисъл да се сближи със Запада. Тя знае, че не може да управлява Русия и че ще би трябвало да бъде най-малко другарски настроена към Запада, в случай че или когато завоюва в Украйна. Ето за какво решението на Русия да наложи такси е необичайно. Засега Русия се нуждае от Унгария, а Унгария - от пространство за маневриране. Не е ясно дали това е свястно, или това малко повече от пестник на нация, която Русия цени, е част от по-широка смяна на бойното поле, а оттова и на световната сцена. /БГНЕС

-----------------------------

Джордж Фридман, " Геополитикал фючърс "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР