Руското посолство у нас излезе с официална позиция по повод

...
Руското посолство у нас излезе с официална позиция по повод
Коментари Харесай

Отговорът на Русия: Нямаме нищо общо с филма, който нарече Македония родина на кирилицата и изцяло изтри България

Руското посолство у нас излезе с публична позиция във връзка кино лентата, който назова Македония " татковина на кирилицата " и напълно изтри България. Припомняме, че продукцията е със заглавие " Една религия, един език " и на 23 декември имаше премиера в Скопие. Сценарист и режисьор е Елена Мироненко. Ето каква е формалната позиция на Руското посолство. Публикуваме текста без редакторска интервенция. ВСИЧКО ЗА ФИЛМА - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК 

Във връзка с изявленията в българските медии по отношение на кино лентата на Елена Мироненко „ Една религия, един език “ за разпространяването на християнството измежду славяните бихме желали да изясним следното.

Филмовата лента е отражението на авторската позиция, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не подхожда на позицията на формалната съветска историография, а също по този начин и на подходи на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се резервира жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата самодейност, не подкрепена от историческа експертиза, за жалост, не постоянно води до реализиране на замислената положителна цел.



Във кино лентата в прав текст се твърди, че Македония е родината на славянската писменост. Според създателя Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и изобщо страната ни не попада като литературен и православен център на Балканите по това време. Филмът е отличен като „ Най-добър ефирен филм в районно телевизионно студио “ на XXVI Международен кино и ефирен фестивал в Радонеж в Москва.

С великоруски национализъм във кино лентата се декларира, че най-важната част от задачата на Кирил и Методий е визитата им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, осъществена от княз Владимир. Там те сътворили писмеността, ползвайки…древен съветски език. Светите братя били сложили основите на Третия Рим – Москва!
Бивш посланик се възмути от богослужението на гръцки език в Желязната черква " Свети Стефан "
Бившият посланик Симеон Николов се възмути от днешното  свещенодействие в Желязната черква " Свети Стефан ". То беше на гръцки език зар...
Прочети повече
Черноризец Храбър е славянски просветник, който няма нищо общо с България. Славянската книжовност потегля от Охрид. Във кино лентата Москва е показана като актуалната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова концепция. Премиерата на кино лентата в Скопие е в навечерието на Рождество Христово.

В картата, на която е маркиран пътя на светите братя Кирил и Методий България изобщо не попада. Няма я. Не съществува. И в основаването на кирилицата не съществува.

 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР