Руското министерство на цифровите технологии възнамерява да промени проекта за

...
Руското министерство на цифровите технологии възнамерява да промени проекта за
Коментари Харесай

Русия се отказва от 5G тази година и разпределя средствата за извънредни ситуации

Руското министерство на цифровите технологии има намерение да промени плана за осведомителна инфраструктура, с цел да преразпредели средствата, планувани в бюджета за 2022 година, за " почистване " на честоти за 5G връзки. Предполага се, че парите ще бъдат отпуснати на ситуационния център на министерството, който се занимава с последствията от изключителните обстановки за към този момент съществуващите информационни мрежи - техният брой доста набъбна през тази година.

В настояването, изпратено до АНО " Цифрова стопанска система ", ФГБУ " Център за експертиза и съгласуваност на информатизацията " и други организации, се показва, че преобразуването на честотите за 5G към момента не е настоящо, а средствата от 34 млн. рубли би трябвало да се изразходват за " предпочитани задания ". Освен това се акцентира, че планът на президентски декрет " За одобрение на проекта за превръщане на честотите за развиване на 5G ", препоръчан от Министерството на цифровата стопанска система още през 2020 година, към момента не е подписан от президента. В същото време министерството акцентира, че проектите за развиване на 5G остават в действие. Според " Комерсант ", в случай че се съди по материалите от писмото, за преобразуването на честотите до края на тази година са отпуснати 1,3 милиарда рубли.

-->

По-рано беше планувано проектът за превръщане на честотите за връзки от пето потомство да бъде показан на президента на страната още през 2020 година Министерството на известията планува, че преобразуването ще засегне честотите в диапазоните 2,3-2,4 GHz, 4,8-4,99 GHz и 24-29 GHz, а общата стойност на преобразуването ще възлезе на 7,4 милиарда рубли. Освен това се планираше да се разпределят за 5G и честоти в диапазона 700 MHz, освободени след прехода от аналогово към цифрово телевизионно лъчение, само че през юни беше удължено потреблението на честотите от радио- и телевизионните оператори.

Според заместител министър-председателя Дмитрий Чернишенко, който приказва на Източния стопански конгрес по-рано този месец, създаването на 5G в съветското съоръжение ще се прави на честоти 4,4-4,9 GHz. Сега Министерството на цифровите технологии съобщи, че не е належащо превръщане на частта от спектъра от 4,8-4,9 GHz, а единствено на частта от 4,4-4,8 GHz. В очакване на повторна оценка на нуждата от превръщане, средствата следва да бъдат разпределени за предпочитани задания.

Известно е, че през лятото на предходната година VimpelCom, MegaFon и Rostelecom сътвориха взаимно дружество New Digital Solutions за създаване на 5G в Русия, а тази година към учредителите му се причисли и MTS. Въпреки че Държавната комисия по радиочестоти (ДКРЧ) даде на операторите честоти в честотната лента 4,4-4,99 GHz за тестване, тя продължава да упорства за даване на достъп до честоти, които сега се употребяват от съветските организации за сигурност - точно това се употребява за 5G в доста страни по света. В същото време операторите акцентират, че спектърът, избран за връзките от пето потомство, към този момент се употребява от съществуващите радиосъоръжения, които ще би трябвало да бъдат преместени в други ленти.

Според източници на " Комерсант " обаче промишлеността като цяло се съмнява в целесъобразността на стартирането на 5G в границите на глобите - има проблеми даже с доставките на 4G съоръжение, а вероятностите на локалните решения към момента се правят оценка като " неразбираеми ", макар че по-рано беше обявено, че локалните 4G решения ще се появят през идващите 2-3 години. Според източници от сектора преобразуването на спомагателни честоти за 4G е по-подходящо, по-специално същата честотна лента 700 Hz, която ще усили потенциала на мрежата от четвърто потомство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР