Руското министерство на правосъдието съобщи днес, че обявява дългогодишния правозащитник

...
Руското министерство на правосъдието съобщи днес, че обявява дългогодишния правозащитник
Коментари Харесай

Русия обяви още един правозащитник за чуждестранен агент

Руското министерство на правораздаването заяви през днешния ден, че афишира дългогодишния правозащитник Олег Орлов за задграничен сътрудник, съобщи Ройтерс.

Когато в Русия обещано лице бъде оповестено за задграничен сътрудник, то е задължено да упоменава това си качество в материалите, които разгласява. Освен това е длъжно в детайли да рапортува на управляващите за финансирането, което получава.

Седемдесетгодишният Орлов в продължение на повече от две десетилетия е един от водачите на правозащитната група " Мемориал ", която стана един от лауреатите на Нобеловата премия за мир през 2022 година - годината, когато бе неразрешена и разформирована в Русия.

На Орлов са повдигнати обвинявания в дискредитиране на съветските въоръжени сили. През октомври той бе санкциониран по дело за публикация, в която е написал, че под управлението на президента Владимир Путин Русия е станала фашистка страна.

Той апелира наказването и след това прокуратурата изиска за него три години затвор, като го упрекна в " политическа ненавист против Русия ".

През декември московски съд постанови преразглеждане на делото на Орлов по правно-технически аргументи, свързани с смяната на позицията на прокуратурата.

Видеото е архивно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР