Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 542

...
Ето каква е ситуацията в събота, 19 август 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в събота, 19 август 2023 г.

Борба

Украински дрон се разби в сграда в центъра на Москва, след като руската противовъздушна отбрана го свали, прекъсвайки въздушния трафик на четирите цивилни летища в руската столица. Броят на украинските и руските войници, убити или ранени в Украйна от началото на войната през февруари 2022 г., наближава 500 000, съобщава New York Times, позовавайки се на неназовани официални лица от Съединените щати. Руските загуби наближават 300 000, включително 120 000 загинали и 170 000 до 180 000 ранени. Смъртните случаи на украинци бяха близо 70 000, с 100 000 до 120 000 ранени, съобщи Times.


Украинските сили преминаха на окупирания от Русия източен бряг на Херсонска област и заеха позиции. Установеният от Русия регионален губернатор Владимир Салдо каза, че украинските „диверсионни групи“ са успели да се скрият в покрайнините на контролирания от Русия град Козачи Лахери, близо до река Днепър. По-късно те са били „изчистени“ от руските сили, каза той. Един човек е убит и двама са ранени в резултат на руски обстрел на село близо до южния украински град Херсон. Четирима души също бяха ранени, след като Русия обстреля жилищен район на град Часов Яр, разположен в района на Донецк близо до Бахмут. Малко вероятно е украинските сили да достигнат и да си върнат окупирания от Русия стратегически югоизточен град Мелитопол по време на контранастъплението, каза американски служител пред агенция Ройтерс. Мелитопол е под руски контрол от март 2022 г. и има пътища и железопътни линии, използвани от руските войски за транспортиране на доставки до районите, които те окупират. Украинската армия заяви, че е постигнала успехи на югоизточния фронт, настъпвайки от новоосвободеното село Урожайне, в опит да се насочи към Азовско море.

Военна помощ

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Холандия веднага след приключване на обучението на пилотите, каза американски служител. Обществено проучване показа, че повече от половината германци са против доставката на ракети Taurus в Украйна. Проучването на обществената телевизия ARD показа, че 52 процента от анкетираните германци се противопоставят на доставката на крилати ракети на Украйна, опасявайки се, че те могат да бъдат използвани за атакуване на цели в Русия. САЩ, Япония и Южна Корея се съгласиха да продължат да подкрепят Киев и да поддържат силни, координирани санкции срещу Москва, като същевременно се стремят да ограничат допълнително зависимостта от руската енергия. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му е получила нова военна техника от своите партньори, но не уточни кои държави. „Идват тежко оборудване, артилерия, системи за противовъздушна отбрана. Продължаваме [да] работим по следващите пакети. Скоро ще има новини“, каза той. Заместник-постоянният представител на Китай в ООН, посланик Гън Шуан, каза на брифинг в Съвета за сигурност на ООН, че въоръжаването на Украйна „не може да спечели мир“, тъй като оръжията печелят само войни.

Регионална сигурност

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин заяви, че Минск защитава Русия от евентуална атака на НАТО на фона на конфликта в Украйна, според държавната информационна агенция БелТА. „На своя територия Беларус надеждно защитава Русия от удар на НАТО в гърба на Русия. Това е най-важната сфера на работа за нас“, каза той.


Руски и китайски военни кораби проведоха съвместни морски патрули в Тихия океан, включващи спасително обучение и тренировки за противодействие на въздушни атаки, съобщиха от московското министерство на отбраната. Министерството на отбраната на Япония изстреля бойни самолети, след като два руски самолета Ил-38 за събиране на информация бяха забелязани да летят напред-назад между Японско море и Източнокитайско море. Литва затвори два от шестте си гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус в ход, обявен по-рано този месец, позовавайки се на риска за сигурността, представляван от руската наемническа група Вагнер.


Най-новата междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18 на Северна Корея – нейната първа междуконтинентална балистична ракета, използваща твърдо ракетно гориво – разпали нов дебат относно възможната роля на Русия в драматичното разработване на ракети на държавата с ядрени оръжия. В доклад, публикуван от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, Теодор Постол, почетен професор в Масачузетския технологичен институт, твърди, че междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-18 вероятно е резултат от техническо сътрудничество, предоставено от Русия.

Политика

Центърът „Сахаров“, видна правозащитна група в Русия, беше окончателно затворен. Московският градски съд заяви, че е "решил да разпусне" Центъра "Сахаров", който стартира преди близо три десетилетия, за незаконно провеждане на конференции и изложби. Нов училищен учебник, възхваляващ „така наречената специална военна операция“ в Украйна, ще бъде издаден в руските училища през септември, съобщиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Съобщава се, че книгата етикетира Украйна като „ултратерористична държава“.

Санкции

Русия забрани влизането на 54 граждани на Обединеното кралство, включително на главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, който издаде заповеди за арест през март на руския президент Владимир Путин и друг служител, обвинявайки ги във военно престъпление за незаконно депортиране на украински деца в Русия . Руският петролен магнат Юджийн Швидлер загуби опита във Върховния съд на Лондон да отмени санкциите на Обединеното кралство, наложени му след нахлуването на Русия в Украйна. Швидлер, чието богатство се оценява от списание Forbes на 1,6 милиарда долара, беше санкциониран през март 2022 г. на основание връзката му с руския олигарх Роман Абрамович. Двата частни самолета на Швидлер също бяха конфискувани. Високопоставен молдовски служител каза, че решението на Русия да забрани на няколко молдовски служители да влизат в страната е жалко.

Хуманитарни

САЩ удължиха своя временен защитен статут (TPS) за граждани на Украйна и Судан до пролетта на 2025 г., позовавайки се на продължаващите конфликти в техните страни. Отделът също обяви промени, които ще позволят на допълнителни граждани на Украйна и Судан да кандидатстват за статут. Украинският футболен отбор Шахтьор Донецк ще играе домакинските си мачове от Шампионската лига в Германия този сезон на Volksparkstadion в Хамбург. Тъй като не можа да бъде домакин на европейски мачове в Украйна поради руската инвазия, домакинските мачове на Шахтьор се проведоха в полската столица Варшава миналия сезон.

Напрежение в Черно море

Контейнерният кораб Joseph Schulte, плаващ под флага на Хонконг, стана първият плавателен съд, който проби блокадата на Русия на черноморското пристанище на Украйна, след като пристигна в турския Истанбул. Контейнерният кораб беше блокиран в Украйна от 23 февруари 2022 г.


Румънският премиер Марсел Чолаку каза, че се надява 60 процента от износа на украинско зърно да преминава през Румъния. Румънското черноморско пристанище Констанца беше подчертано като потенциален транзитен пункт за украинско зърно на фона на руската блокада на черноморските пристанища на Украйна.

Дипломация

Президентът Зеленски каза, че е подписал ключов закон, необходим на Украйна за започване на преговори за присъединяване към ЕС, описвайки този ход като „една стъпка по-близо до ЕС“.


Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба разговаря с външния министър на Бахрейн Абдулатиф бин Рашид ал Заяни и изрази благодарността на Киев към нацията от Персийския залив за присъствието на неотдавнашната среща на върха в Саудитска Арабия, където обсъдиха плана за мир на украинския президент Володимир Зеленски. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР