Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 585

...
Ето каква е ситуацията в неделя, 1 октомври 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в неделя, 1 октомври 2023 г.

Борба

Украинските военновъздушни сили свалиха 30 от 40-те ирански безпилотни самолета Shahed-136, изстреляни от Русия при нощна атака срещу централните и южните региони на Украйна. Наталия Хуменюк, говорител на южното командване на украинската армия, каза пред украинската телевизия, че Русия продължава да атакува пристанищната инфраструктура. Целите включват съоръжения по река Дунав, докато Москва се опитва да взриви критична инфраструктура, „за да повлияе на икономиката“, каза тя. Румъния, която граничи с Украйна по река Дунав, съобщи за възможно нарушаване на въздушното й пространство по време на атаките на Русия с дронове. Министерството на отбраната каза, че след като са засечени дронове, насочващи се към украинска територия близо до румънската граница, е издадена тревога за жителите на общините Тулча и Галац. „Системата за радарно наблюдение... посочи възможно неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство със сигнал, открит по маршрут към община Галац“, казаха от министерството. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че противовъздушната му отбрана е свалила девет ракети, изстреляни от Украйна над западната Белгородска област, която граничи с украинската област Харков. Междувременно длъжностни лица в руската област Брянск съобщиха за прекъсвания на електрозахранването след неуточнена атака срещу град Погар. Министерството на отбраната на Обединеното кралство каза, че среща между руския президент Владимир Путин и бившия началник на щаба на Wagner Group Андрей Трошев предполага, че Русия ще продължи да разчита на частни армии във войната си срещу Украйна, въпреки краткотрайния бунт на Wagner през юни. Актуализацията от военното разузнаване на Обединеното кралство отбелязва, че Трошев е поел роля в официалните сили за сигурност на страната около времето на въстанието и че сега Путин му е натоварил да създаде нови „доброволни бойни части“.


Русия отбеляза една година, откакто заяви, че е анексирала Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон – четири украински региона, които тя частично окупира в източната част на Украйна и където украинската контраофанзива за връщане на земята напредва бавно. В обръщение Путин заяви, че жителите на регионите са "направили своя избор да бъдат с отечеството си" на референдум преди година и на последните избори. Той също така каза, че анексирането е извършено „в пълно съответствие с международните норми“. Анексията беше осъдена от Украйна, нейните съюзници и ООН.

Дипломация и политика

Лудомир Блаха, заместник-лидерът на словашката опозиционна партия SMER-SSD, отхвърли обвиненията, че ако спечелят изборите този уикенд, ще доближат централноевропейската нация до Москва. „Глупости е да сме проруски или пропутински“, каза Блаха в интервю за информационната агенция dpa. SMER-SSD заяви, че ще прекрати военната помощ за съседна Украйна Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел посети украинския пристанищен град Одеса на Черно море, за да види от първа ръка последиците от войната – включително в стария квартал на Одеса и историческата православна катедрала „Преображение Господне“, която беше силно повредена през юли . Докато обикаляше мястото на катедралата, Борел нарече нападението над града „варварско“.

Оръжие

Украинският президент Володимир Зеленски, който организира форум на международната отбранителна индустрия в Киев, обяви създаването на Алианса на отбранителната индустрия, за да засили местното производство на оръжия. Министерството на външните работи съобщи, че украинските производители са подписали около 20 споразумения с чуждестранни партньори за съвместно производство, обмен на технологии или доставка на компоненти за производство на дронове, бронирани превозни средства и боеприпаси. „Това ще бъде взаимноизгодно партньорство. Мисля, че е добър момент и място за създаване на голям военен център“, каза Зеленски по време на среща с производители на оръжия от САЩ, Великобритания, Чехия, Германия, Франция, Швеция и Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се обърна към форума чрез видео и каза, че Украйна се нуждае от „висококачествени, големи количества“ военни способности. „Героизмът сам по себе си не може да прихване ракети“, каза той пред делегатите и добави: „Няма отбрана без индустрия“. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР