Руският външен министър Сергей Лавров в сряда защити използването на

...
Руският външен министър Сергей Лавров в сряда защити използването на
Коментари Харесай

Лавров защити руското право на вето в ООН като легитимен инструмент

Руският външен министър Сергей Лавров в сряда отбрани потреблението на правото на несъгласие от страната му в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации като " законен инструмент " на интернационалните връзки, съобщи Агенция Франс Прес.

Лавров се обърна към Съвета за сигурност малко откакто украинският президент Володимир Зеленски прикани Русия да бъде лишена от право на несъгласие върху войната на Москва против нейния комшия.

„ Използването на несъгласие е безусловно законен инструмент, заложен в Устава ( на ООН) за попречване на решения, които могат да доведат до раздробяване на организацията “ , сподели Лавров.

В речта си, изнесена пред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, той упрекна Запада, че разпалва вътрешни битки в Украйна в продължение на доста години, въоръжавайки Киев и тласкайки го към боен спор против Русия.

„ Принципът за невмешателство във вътрешните работи е погазван неведнъж ", счита съветският външен министър.  Лавров съобщи, че Русия е отворена за договаряния за излаз от украинската рецесия и упрекна Зеленски, че отхвърля да беседва.

„ Когато става въпрос за договаряния, ние не се отхвърляме от договаряния. Но бих желал да припомня на уважаемия държавен секретар, че президентът Зеленски подписа декрет, забраняващ договаряния с държавното управление на Путин. Ако Съединените щати са толкоз заинтригувани от тях, мисля, че няма да е доста мъчно да се даде команда на Зеленски да анулира указа “ , добави Лавров.

Руският министър упрекна, че отводът на Запада да се ангажира с Русия при равни условия в продължение на доста години е довел до актуалната рецесия в Украйна. „ Съединени американски щати и техните съдружници не желаят да водят никакъв пълноправен разговор с никого. Западът отхвърля на генетично равнище всевъзможен тип съдействие при равни условия “, сподели Лавров.

Блинкен, който се е срещал с Лавров преди войната, с цел да предизвести против навлизане, значително е избягвал да се среща с външния министър след войната. Между двамата не са и планувани диалози в Ню Йорк.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР