Руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за държавната

...
Руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за държавната
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Русия разшири обхвата на военните си действия в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров сподели в изявление за държавната телевизия " Ар Ти " и осведомителната организация РИА " Новости ", че Русия е разширила обсега на своята " специфична военна интервенция " в Украйна, като с изключение на подкрепяните от Москва Донецка и Луганска област в него към този момент влизат и областите Херсон и Запорожие, както и други територии.

Той означи, че по време на договарянията за мир с Украйна, извършени през март, готовността на Москва да одобри предложенията на Киев се е основавала на " географията от март 2022 година ". " Сега географията е друга ", съобщи той и повтори изказванията на Москва, че Съединени американски щати и Англия са заинтригувани от разширение на военните дейности. Лавров уточни, че " те желаят да трансфорат това в същинска война и да предизвикат конфликт сред Русия и европейските страни ".

Според него Съединени американски щати пречат на Украйна да стартира договаряния с Русия за допустимо споразумяване на спора. " Те не им разрешават да подхващат каквито и да е градивни дейности и освен, че наливат оръжия, само че също така и ги карат да ги употребяват по все по-рискован метод ", сподели Лавров.

" Ако Западът, движен от " безсилния си яд " или от желанието си да утежни обстановката, продължава да доставя Украйна с далекобойни оръжия, като създадените от Съединени американски щати артилерийски системи " Хаймарс " (HIMARS), това значи, че географските задания също ще разширят обсега си по отношение на сегашната линия ", сподели още Лавров, представен от Ройтерс.

Русия не може да разреши на украинския президент Володимир Зеленски или на " който и да пристигна на негово място " да заплашва територията ѝ или на тази Донецката и Луганската национална република със системи с по-голям обхват на деяние, съобщи още той, без да показва акцентира причини в поддръжка на упомената от него опция украинският водач да загуби властта си.

Същевременно през днешния ден подкрепяните от Москва управляващи в Херсонска област оповестиха, че украинските сили са нанесли удари, които са предизвикали съществени вреди по основния за съветските военни доставки Антоновски мост в Южна Украйна, оповестиха локалните управляващи, представени от Асошиейтед прес.

Кирил Стремoусов, заместник-ръководител на назначената от Русия краткотрайна администрация в следената от нея част от украинската Херсонска област, сподели, че украинската войска е блъснала с 11 ракети Антоновския мост, който пресича река Днепър. По думите му дългото 1,4 километра оборудване е понесло съществени вреди, само че мостът остава отворен за придвижване, съобщи организация Интерфакс. Стремoусов сподели, че украинските сили са употребявали доставените от Съединени американски щати системи " Хаймарс " и добави, че някои от ракетите са били прехванати от съветската противовъздушна защита.

" Мостът не беше затворен, трафикът по него продължава, само че обстановката е сериозна ", съобщи Стремoусов, представен от Интерфакс.

Мостът е главният път, който пресича река Днепър в Херсонска област. Разрушаването му ще сътвори усложнения на съветската войска да продължи да поддържа доставките за силите си в района на фона на продължаващите украински офанзиви, отбелязва Асошиейтед прес.

Ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсонска област Владимир Салдо от своя страна сподели във видеообръщение, че пътническите транспортни средства могат да продължат да минават през моста, само че придвижването на камиони е спряно, с цел да се извършат бързи ремонтни действия. Той означи, че камионите могат да минават Днепър през яз, който е далечен на към 80 километра.

Днешните удари против моста бяха втори подред за последните няколко дни. Вчера оборудването пострада леко от украински обстрел съгласно информация на подкрепяните от Русия херсонски управляващи.

Междувременно, с цел да покаже разрушителното икономическо влияние на войната в Украйна, държавното управление в Киев издаде резолюция, в която се споделя, че ще помоли вложителите да разрешат отсрочване на заплащанията по външния дълг на страната за две години.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу инспектира военните елементи в Източна Украйна и им разпореди да работят по-агресивно, да смъкват украински дронове и да не позволяват украинската войска да обстрелва областите, завладени от Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР