Руският център за изследване на общественото мнение (РЦИОМ) през последния

...
Руският център за изследване на общественото мнение (РЦИОМ) през последния
Коментари Харесай

Руски център за изследване на общественото мнение: Нивото на доверие на руснаците към Путин през март стана едно от най-високите за последните 20 години

Руският център за проучване на публичното мнение (РЦИОМ) през последния месец записа една от най-високите оценки на доверието на руснаците към президента Владимир Путин от 20 години насам. Това заяви в сряда генералният шеф на РЦИОМ Валерий Федоров.

" През последния месец записахме един от най-високите рейтинги на президента за 20-те години, през които Путин оглавява Русия - 79,6%. Това е един от най-динамичните интервали на напредък в неговия рейтинг ", сподели Федоров в ефира на радиостанция „ Говори Москва “.

Той съпостави настоящия рейтинг на Путин с резултатите от допитване напролет на 2014 година, когато Крим беше причислен към Руската федерация. " Нивото на поддръжка за Путин беше към 64% ​​тогава. Сега виждаме 79,6%, т.е. плюс 10-15%. Това е доста мощен пробив ", сподели Федоров. Според него такова нарастване на рейтинга се дължи на първо място на активността на президента. " Той се оправи добре, взе вярното решение и води в вярната посока ", изясни Федоров.

Според ръководителя на РЦИОМ този рейтинг е един тип вектор на това какво мислят жителите за страната. „ Тоест, в случай че мислим добре за себе си, рейтингът се повишава, в случай че считаме, че сме слаби и небогати, значи спада. От тази позиция такова нарастване на рейтинга демонстрира, че е имало консолидация в обществото. Значителен брой руснаци имат вяра, че вървим в вярната посока “, сподели Федоров. „ Колко ще продължи тази консолидация, какво може да я разклати, не е известно, тъй като военните дейности са най-непредвидими “, акцентира ръководителят на Всеруския център за проучване на публичното мнение.

Според него делът на тези респонденти, които утвърждават решението на президента да организира специфична интервенция в Украйна, също нараства, до момента в който делът на тези, които са срещу, понижава. „ Около 65% в първото допитване на 25 февруари поддържаха решението на президента за разполагане на войски, през днешния ден техният дял към този момент доближи 74%. Делът на тези, които са срещу беше към 25% на 25 февруари, в този момент понижа до 17%. Много невисок е делът на тези, които са се затруднили да отговорят, т.е. всеки заема позиция ", сподели Федоров.

Според Федоров тази динамичност може да се изясни с обстоятелството, че броят на подправените вести за специфичната интервенция в мрежата понижава. „ Наистина, спецоперацията беше изненада за съвсем всички, не беше осъществена никаква осведомителна подготовка, в първите дни нашите съграждани станаха жертва на солиден подправен поток от Украйна. След малко време този поток беше блокиран, по нашите канали беше създадена ясна осведомителна политика, която откри противоположна връзка от доста руснаци “, сподели Федоров. „ Трябва да кажем, че комплицираната картина, която се оформи у хората след няколко седмици на тази военна интервенция, им разреши да заемат позицията си, тази позиция през днешния ден е повече за интервенцията, в сравнение с против нея “, сподели Федоров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР