Руският президент Владимир Путин заяви пред африкански лидери, че Москва

...
Руският президент Владимир Путин заяви пред африкански лидери, че Москва
Коментари Харесай

Путин каза съдбата на зърнената сделка

Руският президент Владимир Путин съобщи пред африкански водачи, че Москва приветства уравновесения им метод към уреждането на спора в Украйна, и добави, че Русия е отворена за разисквания, съобщи ТАСС.

„ Отворени сме за градивен разговор с всички, които желаят мир, учреден на правилата на справедливостта и отчитането на законните ползи на страните (в конфликта) “, сподели той, съобщи Българска телеграфна агенция.
-->
Високопоставена делегация от седем африкански страни (Южна Африка, Сенегал, Египет, Замбия, Уганда, Република Конго и Коморските острови), включваща президенти, министър председатели и други висши публични представители, се срещнаха с Путин в издигнатия през 18 в. Константиновски замък в Санкт Петербург, отбелязва " Ройтерс ".

Руският президент добави, че износът на украинско зърно по съглашението за отделяне на безвредни коридори за експорта му през Черно море, не спомага за решение на проблемите на Африка с високите в международен мащаб цени на продоволствените артикули, защото едвам 3 % от това зърно е стигнало до най-бедните страни.

По думите на Путин продоволствената рецесия е провокирана от дейностите на западните страни, а не от „ специфичната военна интервенция “ на Русия в Украйна.

Африканските водачи от своя страна се обърнаха към него с апел, че е време да бъде контрактувано преустановяване на боевете, които по думите им вредят на целия свят.

Частта от съглашението за отваряне на коридори за безвреден експорт на украинско зърно през Черно море, отнасяща се до Русия, е останала неизпълнена, по тази причина вероятностите и основанията за продължаването му в действителност са се изчерпали.

Това пък съобщи в изявление за „ Известия “ Дмитрий Песков, представителят на Путин, представен от ТАСС.

" Едва ли можем да предвиждаме каквото и да било дефинитивно решение ", сподели той: „ Но можем да установяваме, че съдейки по де факто статуквото, което имаме, това съглашение няма шансове. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР