Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието

...
Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието
Коментари Харесай

САЩ заклеймиха решението на Путин за New START като жалко и безотговорно

Руският президент Владимир Путин съобщи през днешния ден, че Русия прекратява присъединяване си в контракта New START за надзор на нуклеарните оръжия и даде обещание да продължи военната акция в Украйна, до момента в който дипломатическата бездна сред Москва и Запада се уголемява, написа The Wall Street Journal.   Путин направи изказването си по отношение на контракта New START по време на обширната си годишна тирада пред двете камари на Народното събрание в Москва.    В нея той още веднъж упрекна Запада за провокирането на това, което той назовава „ специфична военна интервенция “ в Украйна, повтаряйки честите си изказвания, че Съединени американски щати и техните европейски съдружници са инициирали спора.   „ Те бяха тези, които отприщиха тази война. Ние използваме мощ, с цел да спрем войната “, сподели Путин. Западът, добави той, „ употребява Украйна като таран против Русия “.   Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън би трябвало да изнесе тирада по-късно в Полша, ден откакто съобщи, че страната му ще предложи спомагателна поддръжка на Украйна по време на визитата си в Киев.

Държавният департамент на Съединени американски щати заключи в отчет предишния месец, че Русия към този момент е нарушила контракта New START, като е отказала да позволи инспекции на място и е отхвърлила настояванията на Вашингтон да разиска опасенията на Съединени американски щати по отношение на спазването му. Това е първият път, в който Съединени американски щати упрекват Русия в нарушение на подписания от Барак Обама и Дмитрий Медведев контракт, който влезе в действие през 2011 година
  Срокът на съглашението беше продължен с пет години през 2021 година, откакто Джо Байдън встъпи в служба като държавен глава на Съединени американски щати. New START дава опция на американски и съветски инспектори да подсигуряват, че двете страни съблюдават уговорените условия, отбелязва Reuters. 
Въпреки това инспекциите бяха краткотрайно прекратени през март 2020 година поради пандемията от новия ковид.  Миналата година бе планувано да бъдат извършени договаряния сред Москва и Вашингтон в Египет, само че Русия ги отсрочи и нито една от двете страни не предложи нова дата.
По-рано този месец Русия сподели, че желае договорът да остане в действие, макар че дефинира метода на Съединени американски щати към контрола върху въоръжаването като деструктивен.
Русия и Съединени американски щати, които имат общо към 90% от нуклеарните бойни глави в света, подчертаха, че непременно би трябвало да се избегне война сред нуклеарните сили. 
Въпреки това съветската инвазия в Украйна тласна двете страни най-близо до директната борба за последните 60 години.
Съединени американски щати упрекнаха Русия в нарушение на контракта, като показаха, че тя не позволява осъществяването на инспекции на своя територия, отбелязва още Reuters. 

В отговор на изявлението на Путин за New START държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели пред кореспонденти в Атина през днешния ден, че решението на съветския водач „ е по едно и също време почтено за надълбоко страдание и доста безконтролно “, оповестява WSJ.
Държавният секретар на Съединени американски щати съобщи също, че съветският президент е претърпял " стратегически неуспех " с нашествието в Украйна. По думите му това се дължи на смелостта на украинския народ, само че и на силата и единството на съдружниците и сътрудниците от целия вят, които се притекоха на помощ на Украйна.
" Никой не искаше тази война, на никого тази война не му харесва ". Целият свят желае тя да свърши допустимо най-бързо, сподели още Блинкен.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съжалява за хода на Путин. „ С днешното решение за New START цялата архитектура за надзор на въоръжението беше демонтирана “, сподели той. " Призовавам Русия да преразгледа решението си и да съблюдава съществуващите съглашения. "

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан жигосах " глупостта " на обвиняванията на Путин, че западната опасност против Русия оправдава нашествието му в Украйна.
" Никой не атакува Русия. Има прочут парадокс в концепцията, че Русия е била под някаква форма на военна опасност от страна на Украйна или на някой различен ", сподели Съливан пред публицисти във Варшава.
Той разяснява, че в идната си тирада в полската столица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън няма да очертае проект за слагане на завършек на войната по дипломатически път. По думите на Съливан Байдън ще се концентрира върху по-общите поучения от войната в Украйна и върху това, което той вижда като " повратна точка " в международната битка сред демокрациите и автократичните режими.

Кампанията в Украйна е най-смелата военна интервенция на Москва, откогато Съветският съюз се опита да окупира Афганистан в края на 70-те и 80-те години на предишния век, отбелязва WSJ. Както и тогава, нахлуващите сили срещнаха гневна опозиция и изгубиха към половината от територията, която бяха спечелили в ранните стадии, добавя изданието. 
Днешната тирада на съветския президент се случва на фона на визитата в Москва на китайския първи посланик Ван И. В последните дни Съединени американски щати показват угриженост, че Китай може да обмисля доставка на смъртоносни оръжия на Русия и предизвестяват Пекин за следствията от сходен ход, напомня WSJ.
Путин в това време предизвести, че в случай че Съединени американски щати тестват нови типове нуклеарни оръжия, Русия ще направи същото.

The Wall Street оповестява още, че китайският водач Си Цзинпин се готви да посети Москва за среща с съветския президент Владимир Путин в идните месеци.

Изданието се базира на източници, съгласно които Си желае Китай да играе по-активна роля в уреждането на спора в Украйна. Затова срещата с Путин ще бъде част от напъните на китайския водач за привикване на многостранни договаряния за мир и ще даде опция на Пекин още един път да призове да не се прибягва да приложимост на нуклеарно оръжие.
 

Путин употребява огромна част от дълго чаканото послание, с цел да увери руснаците, че страната ще може да издържи на възходящата интернационална изолираност, обещавайки да даде приоритет на стратегиите за обществено подкрепяне, до момента в който спорът навлиза във втората си година, написа още WSJ. 
Той предложи нов фонд за подкрепяне на фамилиите на починали бойци и ветерани и инструктира държавното управление си да започва стратегия за даване на жилища чартърен за чиновници на отбранителната индустрия на по-ниски от пазарните цени.

Икономиката на Русия е изправена пред обилни провокации от началото на нашествието, като поредните наказания откъсват Русия от огромна част от западната стопанска система. Последните държавни данни, оповестени в понеделник, сочат, че предходната година е имало единствено лека криза в страната, като брутният вътрешен артикул се е свил с 2,1%. Путин отдаде по-доброто от предстоящото икономическо показване на намирането на нови пазари отвън Запада.
Путин също по този начин сподели в речта си към законодателите, че всички, участващи във военната акция, би трябвало да получават 14 дни отмора на всеки шест месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР