Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът се опитва да

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът се опитва да
Коментари Харесай

Путин заяви, че Западът се опитва да заличи руската култура

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Западът се пробва да заличи съветската просвета, предадоха международните организации.

" Днес те се пробват да заличат една цяла хилядолетна просвета, нашия народ ", съобщи Путин във видеоконферентен диалог с съветски културни дейци. Той визираше анулирането на събития, свързани с съветски създатели в някои западни страни през последите седмици.

" По този метод те се пробват да забранят съветските писатели и книги ", добави Путин.

Той оприличи всичко това на аутодафетата, проведени от нацистите, съобщи Франс прес. " Последният път нацистите в Германия преди близо 90 години направиха такава акция за заличаване на една нежелана за тях просвета. Спомняме си за фрагментите с изгаряни книги по площадите ", съобщи Путин.

" Сега заличават от концертните афиши композиторите Чайковски, Шостакович, Рахманинов. Забраняват съветски писатели и техните книги ", добави той.

Освен и икономическите и политическите наказания, наложени на Русия поради съветската инвазия в Украйна, огромни спортни федерации анулираха присъединяване на съветски спортисти от спортни прояви. А културни институции и прояви извадиха съветски актьори от стратегиите си, напомня Франс прес.

Парижката филхармония да вземем за пример ще промени сезона си за идната есен, зима и пролет, за който се предвиждаше да бъдат поканени доста съветски музиканти, като да вземем за пример съветският диригент Валерий Гергиев или оркестърът на Болшой спектакъл. Гергиев, който е общоприет шеф на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург, беше отхвърлен от позицията си на основен диригент на Мюнхенската филхармония и изгуби шанса да дирижира в миланската Ла канара.

Руското сопрано Анна Нетребко, подложена на критика поради хипотетичното си толерантно отношение към съветския президент Владимир Путин, напусна на 3 март Метрополитън опера в Ню Йорк, където трябваше да взе участие в представления тази пролет и идния сезон.

Диригентът Павел Сорокин беше отхвърлен от Кралската опера в Лондон. Бразилецът Давид Мота Суариш и италианецът Якопо Тиси, и двамата балетисти в Болшой спектакъл, се отдръпнаха от него. Испанският кралски спектакъл анулира гастрол на балета на Болшой спектакъл. Кардифският филхармоничен оркестър анулира опера на Чайковски. Подобни стъпки започнаха и театри в Чехия, Япония и Хърватия. Кинофестивалът в Кан и Венецианското биенале оповестиха, че няма да одобряват съветски публични делегации.

Аукционните къщи Сотбис, Кристис и Бонамс анулираха продажби на съветско изкуство в Лондон.

Днес Путин съпостави всичко това и с отношението към авторката на книгите за Хари Потър Джей Кей Роулинг, която породи дискусия с мненията си за трансджендърите, съобщи Ройтерс.

На днешната среща Путин предложи на Гергиев да намерения за основаване на обща дирекция на Болшой и на Мариински спектакъл по образеца на Дирекцията на императорските театри, която е съществувала едно време.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР