Руският президент Владимир Путин заяви, че вече е ясно, че

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че вече е ясно, че
Коментари Харесай

Путин: Вече е ясно, че всички принципни руски искания по сигурността са игнорирани

Руският президент Владимир Путин съобщи, че към този момент е ясно, че всички кардинални съветски претенции са пренебрегнати и Русия не вижда те да са регистрирани в отговора на Запада по предложенията за гаранциите за сигурност, включително и ограничение на разширението на НАТО.

По време на конференция след 5-часова среща с унгарския министър председател Виктор Орбан в Москва, Путин заяви, че отговорът на Съединените щати деликатно се проучва.

Междувременно, след днешния си телефонен диалог с американския държавен секретар Антъни Блинкън, съветският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че Западът се пробва да пренебрегне основния принцип на неделимостта на сигурността.

Според Лавров западните водачи не помнят правилото, който гласи, че нито една страна няма правото да подсигурява личната си сигурност за сметка на сигурността на други страни.

Лавров подсети, че това е записано в заключителните заявления след срещите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа в Истанбул през 1999-а и в Астана през 2010 година.

Той добави, че е повдигнал въпроса и по време на телефонния си диалог с Антъни Блинкън.

„ Днес потвърдих пред Антъни Блинкън, че няма да позволим тази тематика да бъде забравена и ще настояваме за почтен диалог и пояснения за какво западът не желае да извършва своите отговорности или желае да ги извършва единствено изборно в своя изгода “.

По думите на Лавров Блинкън се е съгласил, че е налице предмет за по-нататъшно разискване.

Руският външен министър сподели още, че приключва междуведомственото координиране на позицията по другите американски оферти, която скоро ще бъде докладвана на президента Владимир Путин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР