Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден

...
Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден
Коментари Харесай

Руска медия: Проблеми ще съпътстват днешната визита на Владимир Путин в Турция

Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила дойде през днешния ден в Турция. Това ще е първата му аудиенция в чужбина след преизбирането на висшия пост предишния месец, отбелязва вестник "РБК ".

В центъра на идните договаряния ще бъдат връзките сред двете страни и обстановката в Сирия.

Днес Путин и турският водач Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари... към профила ще проследят по какъв начин се налива бетонът в основите на АЕЦ "Аккую ", след което ще договарят. Двустранните връзки, замразени през 2015 година, откакто турските военновъздушни сили (ВВС) смъкнаха съветски бомбардировач, на практика са възобновени. Това демонстрира динамичността на срещите на най-високо ниво - единствено през 2017 година президентите имаха 8 срещи и над 20 пъти разговаряха по телефона, показва "РБК ".

Подновеното съдействие е благотворно и за двустранната търговия - предходната година взаимният стокообмен набъбна с 40 на 100 и доближи 22,1 милиарда $ по данни на съветските митници. Русия обаче не отвори напълно своя пазар за турски артикули, в това число за селскостопанска продукция, обобщава "РБК ".

Дискусиите сред Путин и Ердоган за ситуацията в Сирия, идни през днешния ден, ще продължат съгласно вестника на следващия ден на диалог сред съветския президент и иранския му сътрудник Хасан Рохани и по-късно - на среща сред тримата водачи. Русия, Иран и Турция са гаранти на примирието в Сирия, контрактувано през декември 2016 година Това е втора среща в този формат след тази в Сочи през ноември. През май 2017 година трите страни с поддръжката на Дамаск договориха основаването на четири зони за деескалация в Сирия, където може да се стреля единствено по бойци от групировки, приети за терористични от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, припомня изданието.

Според Юрий Ушаков, асистент на съветския президент, след срещата се чака общо изказване, в което президентите ще потвърдят устрема към опазване на териториалната целокупност и суверенитета на Сирия. Информирани за ситуацията от военните си, тримата водачи ще дадат оценка за обстановката в някои сирийски региони, където "избухва принуждение ", подклаждано от съперници на мирното споразумяване в страната.

Съдбата на зоните за деескалация ще бъде главен въпрос на тристранната среща - участниците би трябвало да решат дали е оправдано зоните да съществуват и отсега нататък, счита политологът Леонид Исаев. Според него тези зони не са станали сполучлив механизъм за понижаване на насилието в никой от четирите района. Те не проработиха в регионите, където бяха най-актуални - в Източна Гута и Идлиб, добавя пред "РБК " наблюдаващият Кирил Семьонов.

Според Исаев за "тройката " страни, която ще заседава в Анкара, зоните за деескалация са "най-вече механизъм, легитимиращ наличието им в Сирия и присъединяване в спора като гаранти " за прекъсването на огъня. Дамаск позволи наличието на съветски и на ирански военни, само че не и на турски, при все това те водят интервенции против кюрдите в Северна Сирия, се споделя в материала. Тримата водачи ще обсъдят ограничения за развиване на конституционната промяна в Сирия, по-специално основаване на парламентарен комитет, включващ всички сегменти от сирийското общество, предвижда Ушаков, представен в "Росийская газета ".

На обособена среща Хасан Рохани и Владимир Путин ще беседват по-специално за нуклеарната стратегия на Иран с оглед американските сигнали за преразглеждане на изискванията по договорката. Главната задача на Русия е да бъде непокътната успеваемостта на Съвместния изчерпателен проект за дейности, сподели пред публицисти Ушаков. Той напомни, че Иран прецизно съблюдава уговорките си, както постоянно удостоверява Международната организация за атомна сила (МААЕ). Наред с Китай позицията на Русия споделят и европейските сътрудници на "шесторката " интернационалните медиатори (постоянните членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации – Съединени американски щати, Англия, Франция, Русия и Китай - и Германия), означи помощникът на съветския водач.

Независимо от непрекъснатите си стенания, че доближаването сред Русия и Турция е неизгодно и даже рисково, Западът настойчиво тласка Ердоган и Путин в прегръдките един на различен, разяснява идните договаряния в. "Московский комсомолец ". Изданието напомня европейските рецензии против Турция "заради Кипър и Сирия ", и мнението на Европейската комисия, че връзките на Анкара с Европейски Съюз са "в тежко положение ". А "делото Сергей Скрипал ясно показва, че бездната от отчуждение, съмнение и открита неприязън (спрямо Русия на Запад) освен че не понижава, в противен случай - пораства ", установи "Московский комсомолец ".

Путин и Ердоган прочее не се събират в Анкара за взаимни недоволства от "вероломните си сътрудници ", а с цел да обсъдят двустранни проблеми - по-специално последствията от ембаргото на Русия върху турски храни, въведено след свалянето на съветския аероплан, въпреки и анулирано през есента. Турците не могат да се възползват от квотите си поради ограничавания на съветското отраслово министерство. Затова съветските управляващи или стопират турските домати на границата, или ги размазват с булдозери като останалите неразрешени за импорт хранителни артикули. Преди визитата на Путин турското държавно управление заплаши съветските компании на своя пазар със "симетрични ограничения ". Анкара е недоволна също, че Москва не анулира визите за предприемачи, даже протака издаването им, прибавя "Московский комсомолец ".

Проектът за АЕЦ "Аккую " получи в Турция статут на стратегическа инвестиция. В момента интензивно се договаря турски компании да бъдат привлечени като вложители в построяването на централата. Това съобщи в изявление за Анадолската организация съветският министър на енергетиката Александър Новак, написа онлайн изданието "Финам ".

През декември съветският тръст "Росатом " стартира да строи АЕЦ "Аккую " с стеснен лиценз. Схемата планува притежател на централата да е съветската страна. Компании от "Росатом " имат през днешния ден съвсем 100 % от капитала на сдружението "Аккую Нуклеар ". Стойността на плана е близо 22 милиарда $. Очаква се първият блок да влезе в употреба през 2023 година, отбелязва електронният вестник.

Проектът за АЕЦ бе утвърден още при предходното посещаване на Путин в Анкара предходната година, само че към момента има нерешени въпроси, засягащи газопровода "Турски поток " и търговията, акцентира "Евразия дейли ".

Печатът в Русия цитира известие на Кремъл, че множеството позволения за градежа на "Турски поток " са получени. Доставките по първата тръба ще са за турските консуматори, а по втората - към границата сред Турция и Европейски Съюз. Газопроводът в действителност към този момент е прокаран по дъното на Черно море и следва да излезе на суша. С първата, "турска ", тръба няма проблеми, само че втората, която би трябвало да подсигури "синьо гориво " на Европа, към момента няма позволение. Като блокира плана, Турция се пробва да спазари за себе си съществени отстъпки в цената на газа, декларира "Евразия дейли ".

С оглед мощно изострените връзки на Турция с Европейски Съюз и Съединени американски щати поради Сирия обаче, приемането на бежанци и редица стопански въпроси позицията на публична Анкара по общите планове с Русия може осезаемо да се смекчи, счита специалистът икономист Василий Колташов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР