Руският президент Владимир Путин утвърди списъка на финансовите институции, чиито

...
Руският президент Владимир Путин утвърди списъка на финансовите институции, чиито
Коментари Харесай

Путин забрани на всички чужди банки да напускат Русия

Руският президент Владимир Путин утвърди листата на финансовите институции, чиито притежатели няма да могат да продават своите активи без особено позволение от страната. В него са 45 банки, измежду които всички най-големи непознати. Забраната визира Райфайзенбанк, ЮниКредит и Ситибанк, които общо имат активи за 3,5 трлн. рубли и държат влогове на физически лица за 264 милиарда рубли. В листата са още немските Сommerzbank и Deutsche Bank, френските Natixis, BNP Paribas и Credit Agricole, японските MUFG, Sumitomo и Mizuho, американската Goldman Sachs, швейцарскиата Credit Suisse, която се води " обичаната банка на съветските олигарси ", защото обслужваше доближените до Кремъл Алишер Усманов, Роман Абрамович, Виктор Векселберг и Олег Дерипаска и преди началото на войната държеше най-малко $30 милиарда съветски активи.
Забрана за продажба имат даже дъщерните банки на западните автомобилни концерни като " Тойота банк ", " БМВ Банк " и " Фолксваген банк ", както и небанковите кредитни структури, които обслужват интернационалните платежни системи (дъщерните структури на Paypal и Western Union).
Списъкът е продължение на указа на Путин от 5 август 2022 година, с който той забрани на вложителите от " вражески страни " да правят покупко-продажби по продажба на акции и дялове в съветски кредитни институции. За да продадат своя дял, те би трябвало да получат особено позволение от президента, в противоположен случай покупко-продажбите ще се считат за " оскъдни ".
Източници на " Ройтерс " настояват, че съветските управляващи са обсъждали и въвеждане на външно ръководство в тези банки. Така хем ще се резервира непознатата благосъстоятелност, хем всички интервенции ще минат под контрола на страната. За концепцията лобира шефът на Внешторгбанк Андрей Костин, който счита, че ще е заслужено страната да " прибере " всички непознати банки в Русия. " Нашите банки ги взеха, в този момент би трябвало да вземем техните банки. За да имаме паритет ", сподели той през юни на интернационалния стопански конгрес в Санкт Петербург.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР