Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май за

...
Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май за
Коментари Харесай

Путин ще навести Си Дзинпин в Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май за диалози с сътрудника си Си Дзинпин, оповестява " Ройтерс ".

Това може да е първото пътешестване зад граница на водача на Кремъл от началото на новия му президентски мандат, според петима източници, осведомени с въпроса.

Вчера Западът осъди преизбирането на Путин като непочтено и недемократично. Китай, Индия и Северна Корея обаче поздравиха водача ветеран за удължаването на ръководството му с още шест години. Различията в позициите открои геополитическите разломи, които се разшириха след нахлуването на съветските сили в Украйна през 2022 година

" Путин ще посети Китай ", заяви един от източниците, поискал анонимност. Подробностите бяха без значение доказани от четирима други източници, които също приказваха при изискване за анонимност.

Друг от източниците уточни, че визитата на Путин в Китай евентуално ще се състои през втората половина на май. Очаква се визитата му да се реализира преди плануваното пътешестване на Си до Европа.

Във връзка с тези спекулации Кремъл посочи, че информация за визитите на Путин ще бъде оповестена при приближаване на съответната дата.

" В момента се приготвят няколко президентски визити и няколко контакта на високо равнище ", уточни представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Китай и Русия обявиха партньорство " без граници " през февруари 2022 година, по време на визитата на Путин в Пекин единствено дни преди да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората международна война.

Съединените щати дефинират Китай като най-големия си съперник, а Русия - като най-голямата опасност за националната сигурност. Според президента на Съединени американски щати Джо Байдън този век ще премине под знака на екзистенциалното състезание сред демокрации и автокрации.

Путин и Си споделят необятен мироглед, съгласно който декадетският Запад е в крах.

През последните години Китай ускори своите търговски и военни връзки с Русия, откакто Съединените щати и техните съдружници постановиха наказания против двете страни, изключително против Москва за нахлуването ѝ в Украйна.

Чуждестранни дипломати и наблюдаващи показаха очакване Путин да посети на първо време Китай след преизбирането си. Официалната гала по встъпването му в служба ще се състои към 7 май.

В неделя Путин съобщи, че Русия и Китай споделят сходна световна вероятност и се радват на устойчиви връзки, частично заради положителните му персонални връзки със Си. Той уточни и че Москва и Пекин ще развият връзките си още повече през идващите години.

При първото си пътешестване зад граница след пандемията Си посети на първо време Русия през март предходната година - малко откакто стартира своя трети мандат като китайски президент.

Двамата водачи постоянно са се хвалели с близкото си персонално другарство и са се срещали над 40 пъти - последно през октомври, когато Путин беше почетен посетител на китайската среща на върха " Един пояс, веднъж " в Пекин.

Търговията сред Китай и Русия набъбна до 218,2 милиарда $ в интервала януари-ноември. Това надвишава задачата, сложена от двете страни, за увеличение на двустранната търговия до над 200 милиарда $ до 2024 година

По време на диалог с Путин предишния месец Си съобщи, че и двете страни би трябвало уверено да се опълчват на намесата във вътрешните работи на външни сили.

Вчера стана ясно, че Китай обмисля да взе участие в мирна конференция, насочена към преустановяване на войната в Украйна, на която хазаин ще бъде неутрална Швейцария.

Миналата година Пекин представи  " кротичък " проект за Украйна от 12 точки, само че до момента не е подхванал обилни стъпки за разрешаване на спора, с изключение на с присъединяване си във водените от Запада мирни договаряния в Джеда предишното лято.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР