Руският президент Владимир Путин припомни за съветската армия, която преди

...
Руският президент Владимир Путин припомни за съветската армия, която преди
Коментари Харесай

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: Отново ни заплашват танкове Leopard

Руският президент Владимир Путин напомни за руската войска, която преди 80 години побеждава нацистките немски сили при борбата за Сталинград - единствено с цел да съпостави момента от Втората международна война със започнатата от него инвазия в Украйна.

В пламенна тирада във Волгоград, прочут като Сталинград до 1961 година, Путин порица Германия за това, че оказва помощ за въоръжаването на Киев, и не за първи път съобщи, че е подготвен да употребява целия боеприпас на Русия, който включва и нуклеарни оръжия.

" За страдание виждаме, че идеологията на нацизма в актуалната си форма и проявяване още веднъж директно заплашва сигурността на нашата страна ", съобщи той в речта си във връзка 80-годишнината от края на борбата при Сталинград.

Откакто съветските сили нахлуха в Украйна преди съвсем една година, съветските публични лица непрекъснато вършат паралели с битката против нацистите и употребяват всеобщо тези изказвания като част от пропагандната си машина. Украйна, която в миналото е била част от Съветския съюз и е претърпяла разрушения от войските на Хитлер, отхвърля тези паралели като подправен предлог за война за имперско завладяване.

Сталинград е най-кръвопролитната борба през Втората международна война, когато руската Червена войска, с цената на над 1 милион жертви, пречупва гръбнака на немските сили за навлизане през 1942-43 година

В речта си Путин сподели още, че историята се повтаря: " Това е необикновено, само че е правилно. Отново ни заплашват немски танкове Leopard ".

Той загатна, че може да се опита да излезе отвън рамките на стандартните оръжия.

" Онези, които се надяват да победят Русия на бойното поле, наподобява не схващат, че една модерна война с Русия ще бъде доста друга за тях. Ние няма да изпратим танковете си до техните граници, само че разполагаме със средства за отговор. Тя няма да се ограничи до потреблението на бронирана техника. Всички би трябвало да схванат това ", съобщи съветският президент

Междувременно хиляди поданици на Волгоград приветстваха с бурни овации речта на Путин, след което се подредиха по улиците на града, с цел да следят военния церемониал. Над главите им прелитаха самолети, а около тях прекосяваха съвременни танкове и бронирани машини от времето на Втората международна война.

Някои от модерните транспортни средства бяха обозначени с буквата Z, която се трансформира в знак на съветската инвазия.

61-годишна жителка на града, която споделя, че нейни родственици са се сражавали при Сталинград, споделя пред " Ройтерс ", че вижда паралел с Украйна.

" Нашата страна се бори за правдивост, за независимост. През 1942 година постигнахме победа и това е образец за днешното потомство. Мисля, че в този момент още веднъж ще победим, каквото и да се случи ", счита тя.

В сряда във Волгоград беше повдигнат нов бюст-паметник на Сталин, както и два други - на руските маршали Георгий Жуков и Александър Василиевски.

Въпреки че Сталин е предизвикал всеобщ апетит в Съветския съюз, който е умъртвил милиони хора, и е подел редица политически репресии, довели до гибелта на стотици хиляди, през последните години съветските политици и учебниците му приписват ролята на сполучлив боен водач, трансформирал Съюз на съветските социалистически републики в свръхсила.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР