Руският президент Владимир Путин подписа в петък закон за удължаване

...
Руският президент Владимир Путин подписа в петък закон за удължаване
Коментари Харесай

Путин удължи с 5 години ключов договор за ядрените оръжия

Руският президент Владимир Путин подписа в петък закон за удължение с пет години на контракта Нов СТАРТ за надзор на нуклеарните оръжия, който е последният по рода си пакт сред Русия и Съединени американски щати, се споделя в изказване на Кремъл, представено от Ройтерс.

Русия съобщи, че удължаването до 5 февруари 2026 година ще влезе в действие, откакто двете страни обменят дипломатически ноти и откакто всяка от тях приключи вътрешните си процедури. Долната и горната камара на Народното събрание на Русия гласоподаваха в сряда за одобрение на удължаването на действието на контракта, съобщи БНР.

" Удължаването на контракта дава отговор на националните ползи на Руската федерация, разрешава да се поддържа прозрачността и предвидимостта на стратегическите връзки сред Русия и Съединени американски щати, стратегическата непоклатимост в света, както и поощряване на развиването на процеса на нуклеарно разоръжаване ", се споделя в формалното изказване на Кремъл.

Подписаният през 2010 година контракт Нов СТАРТ (Договор за понижаване на стратегическото въоръжение), който трябваше да изтече идната седмица, е крайъгълен камък за световен надзор на нуклеарните оръжията и лимитира броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, ракети и бомбардировачи, с които Русия и Съединени американски щати могат да разполагат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР