Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за прекратяване на

...
Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за прекратяване на
Коментари Харесай

Путин прекрати участието на Русия в ракетния пакт със САЩ

Руският президент Владимир Путин подписа през днешния ден декрет за преустановяване на контракта със Съединените щати за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. Указът е оповестен на уеб страницата на Кремъл и влиза в действие от през днешния ден.

Като съображение за подписването на указа президентът Путин показва нуждата от приемането на неотложни ограничения по отношение на нарушаването на контракта от страна на Съединените щати.

Държавният глава разпорежда на министерството на външните работи да уведоми публично американската страна за прекратяването на двустранното съглашение. То беше подписано на 8 декември 1987 година във Вашингтон от тогавашните водачи на Съветския съюз и на Съединените щати Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Договорът бе изпълнен до юни 1991 година, като Съюз на съветските социалистически републики унищожи 1846 ракетни комплекса, а Съединени американски щати - 846.

Владимир Путин публично разгласи, че Русия се отдръпва от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват на 2 февруари. Преди това същото направи и американският президент Доналд Тръмп. Изявленията им бяха предшествани от взаимни обвинявания в нарушение на контракта и безрезултатни руско-американски договаряния.

Преди месец НАТО разгласи цялостната си поддръжка за решението на Съединени американски щати и още веднъж акцентира, че Русия е в нарушаване. „ Съединени американски щати вземат това решение в отговор на забележителните опасности за евроатлантическата сигурност, провокирани от тайните съветски проби на ракетните системи 9М729 “, разгласи алиансът в свое мнение. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР