Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще се опита да продължи

...
Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще се опита да продължи
Коментари Харесай

ISW: Путин ще продължи войната през зимата с надежда да пречупи волята на Украйна за борба и волята на Запада да продължи да подкрепя Киев

Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще се опита да продължи стандартните военни интервенции в Украйна, с цел да задържи окупираните сега територии, да завоюва нови територии и да сътвори условия за срив на западната поддръжка за Украйна, която той евентуално чака да се случи тази зима, считат анализаторите от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната ISW.
 
Путин евентуално не се е отказал от очакванията за реализиране на максималистичните си цели в Украйна със силата стандартни военни средства, които преследва паралелно с напъните за пречупването на волята на Украйна за битка и на волята на Запада да продължи да поддържа Киев.
 
Малко евентуално е Путин да ескалира до потреблението на тактически нуклеарни оръжия, което да попречи на неочаквания колапс на съветските военни, позволяващи на украинските сили да вършат неконтролиран прогрес в целия спектакъл. Такава обстановка е допустима, само че малко евентуална.
 
Изключително малко евентуално е Путин да се стреми към директен боен спор с НАТО. Много е евентуално Путин обаче да продължи да загатва за опцията за потреблението от съветска страна на тактически нуклеарни оръжия и офанзиви против НАТО като част от напъните му да пречупи западната воля да продължи да поддържа Украйна, смята екипът анализатори на ISW.
 
Прогнозата на тинк-танка се основава на две оценки. Първо, че Путин приготвя условия за потреблението на неприятно подготвени съветски войски непосредствено в боевете в Украйна в обозримо бъдеще, вместо да спре интервенциите до възобновяване на ефикасни военни сили.
 
Второ, че теорията на Путин за успеха разчита на потреблението на суровата зима, с цел да се пречупи волята на Европа. Тези оценки допускат редица от периоди, които поддържат прогнозата на ISW.
 
Руските старания за генериране на сили ще бъдат осъществени в течение на няколко предвидими времеви интервала. Путин разгласи, че " частичната готовност " на резервистите е завършила. Тази декларация значи, че по принцип съветските военни ще спрат да изпращат повиквателни на резервисти и вместо това ще се съсредоточат върху завършването на късите им интервали на образование, преди да ги изпратят да се бият в Украйна.
 
ISW към този момент по-рано оцени, че множеството от останалите мобилизирани ще дойдат в зоната на военните дейности през идващите няколко седмици.
 
Руският министър на защитата Сергей Шойгу заяви, че продължаващите старания за активизиране на запаси ще бъдат под формата на възобновени старания за набиране на " доброволци ", евентуално в доброволчески батальони – старания, които значително бяха отсрочени по време на " частичната готовност ".
 
Русия евентуално ще се стреми да попълни нови " доброволчески " подразделения бързо след частичната готовност. Продължаващите по този метод опити за основаване на " доброволчески " единици евентуално ще генерират малко значима бойна мощност и ще се разпрострат в нескончаем интервал от време.
 
Руската войска ще стартира есенния си набора си за постоянна наборна работа месец по-късно от нормалното на 1 ноември 2022 година Руският наборен цикъл планува набор в съответни предвидими периоди.
 
Нормалната съветска наборна подготовка включва интервал от към шест месеца самостоятелно главно и напреднало образование, последвано от назначение на наборници в бойни елементи, в които те приключват оставащите си шест месеца наложителна работа.
 
Руският закон не разрешава изпращането на наборници за бойни дейности в чужбина с по-малко от четири месеца образование, макар че прецизира, че изискванията на война или военно състояние разрешават на съветските военни да употребяват наборници за бойни дейности и в по-кратки периоди на подготовка.
 
Путин разгласи военно състояние с друга степен на извънредност в цялата Руска федерация и може да употребява това, с цел да редуцира наложителния интервал на образование. Анексирането на четири украински области дава още една допустима малка врата за отбягване на образованието, защото съветското законодателство не изключва потреблението на наборници на съветска територия, без значение от това какъв брой и какво образование са получили.
 
Пресните наборници без боен опит и с по-малко от четири месеца образование евентуално ще бъдат съвсем безполезни на бойното поле. Путин може да пришпори стеснен брой такива наборници да се бият, преди четиримесечният им подготвителен интервал да завърши, само че по-вероятно е те да бъдат арестувани в казармите най-малко до март 2023 година
 
Руските военни евентуално ще сметнат за належащо при всички случаи да изпратят тези наборници в подразделения в Украйна в края на шестмесечния им интервал на в началото образование, защото е малко евентуално да има задоволително образувани бойни елементи в родните поделения в Русия, с цел да ги одобряват.
 
Руската войска изцяло ангажира наличните си сухопътни сили в Украйна в поредност от старания за генериране на мощ, както ISW по-рано заяви. Частичната готовност и напъните за набиране на доброволчески батальони са още едно доказателство, че съветските военни нямат останали неангажирани сухопътни сили, които да изпратят в Украйна.
 
Руските военни евентуално няма да могат да задържат извиканите наборници в подготвителните зони повече от шест месеца, защото идната полугодишна наборна работа би трябвало стартира към 1 април 2023 година Наборниците, призовани от 1 ноември 2022 година, евентуално ще бъдат назначени за бойни и поддържащи елементи в Украйна и ще стартират да идват на бойното поле към май 2023 година
 
Руското министерство на защитата евентуално няма да може да организира спомагателни мобилизации на запаса, до момента в който се занимава с даването на в началото образование на наборниците. Следващият прозорец за огромна готовност на запасите евентуално ще бъде не по-рано от 1 март.
 
Комбинацията от преди малко приключената частична готовност на запаса и годишния цикъл на наборната работа по този метод основава две евентуални талази от съветски войски, вливащи се в Украйна – едната се е задвижена през идващите няколко седмици, а другата стартира да тече напролет на 2023 година
 
Климатичните услови и времето оферират друга евентуална периодизация на съветските старания, която съответствува добре с времевите линии за генериране на сили, разисквани нагоре. Есента в Украйна като цяло е влажна и кална, само че нормално не е толкоз неприятна, че да направи механизираните офанзиви невъзможни.
 
Зимата, въпреки това, нормално е най-хубавият сезон за механизирана война в Украйна. Украинската земя е измежду най-плодородните на земята частично поради гъстата мрежа от реки и потоци, които я напояват. Тази мрежа обаче разпокъсва територията и може да попречва механизирания прогрес, като го канализира по пътищата (въпреки че и съветските, и украинските войски по принцип са подготвени и оборудвани да работят на този терен през всеки сезон, украинските войски са доста по-успешни в това отношение, като цяло).
 
Когато земята замръзне мощно, обаче, множеството от потоците и някои от реките също замръзват, което доста улеснява механизирания прогрес през страната. Пролетта е кошмарният сезон за сраженията в Украйна. Размразяването води до пълноводие на реки и потоци и трансформира полетата в морета от тиня.
 
Механизираната война през пролетния кален сезон е извънредно сложна (въпреки че, още веднъж, не е невъзможна за сили като украинската и теоретично за Русия, които са уместно оборудвани и подготвени за нея).
 
По този метод съветската частична готовност влива сили в Украйна в този момент по метод, който евентуално има за цел да укрепи съветската защита и да разреши на съветските сили да задържат позициите си против предстоящите украински контранастъпателни интервенции през останалата част от есента и в рисковия зимен интервал.
 
Ако Путин има намерение да разположи съветски новобранци, които следва да бъдат мобилизирани след четири или шест месеца образование, той може да сътвори условия съветските сили да възобновят офанзивните интервенции след края на пролетното топене.
 
Току що завършилата съветската частична готовност на резервистите, допуска, че Путин има намерение да продължи да се бие и през 2023 година, вместо да се готви за някакъв тип преустановяване на огъня или да ескалира по метод, който може да постави завършек на войната по неговите условия.
 
Той е платил доста висока вътрешна цена за това мобилизационно изпитание при бягството на стотици хиляди руснаци в други страни, невиждани митинги и също толкоз невиждани рецензии за представянето на съветските военни и съветското държавно управление.
 
Тази цена има смисъл, в случай че Путин има желание да продължи да се бие и в случай че осъзнае нуждата от подкрепления в Украйна тъкмо в този момент, с цел да задържи позициите си задоволително дълго, до момента в който дойдат нови наборници, които да извърнат хода на събитията в негова изгода, както, може би, си мисли.
 
Далеч по-малко смисъл от това би имало, в случай че той възнамеряваше да ескалира до потреблението на тактически нуклеарни оръжия или в опит да завоюва войната, или с вярата да обезпечи преустановяване на огъня или някакво друга развръзка при удобни условия.
 
Това би могло да има смисъл като част от неескалиращите старания за продължение на договарянията за някои решения, в случай че Путин не беше придружил известието си за края на частичната готовност с повторения на максималистките си изказвания по отношение на нелегитимността на украинската страна и изкуствеността на украинския етнос, които са несъвместими със съществени договаряния.
 
Усилията на Путин да пречупи волята на Европа, като задържи съветските енергийни доставки през зимата, оферират още една времева линия, която е в синхрон с останалите.
 
Теорията, залегнала в основата на това съветско изпитание, би била, че измръзването на европейското население ще окаже подобен напън върху техните държавни управления, че европейските страни ще стартират да одобряват настояванията на Путин да спрат да дават оръжия и други форми на поддръжка най-малко на Украйна и вероятно да анулират разнообразни наказания против Русия.
 
Тази доктрина обаче няма да се случи до 2023 година Европейските държавни управления показно приготвиха популацията си за сложна зима, запасиха се допустимо най-добре с енергийни доставки и сложиха условия за понижаване на потреблението на сила даже при обилни стопански разноски.
 
Тези дейности алармират, че европейските водачи са подготвени за този тип напън, с който евентуално ще се сблъскат при започване на студения сезон. Путин може да се надява, че те няма да могат да устоят на този напън през цялата зима, само че до каква степен ще се сбъдне тази вяра няма да бъде ясно, до момента в който не пристигна най-студеното време.
 
По този метод тази времева линия съответствува и с евентуалната наличност на идната вълна от съветски сили напролет на 2023 година - Путин ще е съумял да следи резултата на зимата върху европейската воля и да избере дали да ангажира наборниците си или да следва някакъв различен курс на деяние.
 
Тези периоди евентуално са по-значими при образуването на проектите и решенията на Путин, в сравнение с при основаването на действителен резултат на място. Приблизително една трета от мобилизираните резервисти към този момент са пристигнали в Украйна, съгласно Путин, а са довели до относително дребна разлика на бойното поле.
 
Министерството на защитата на Обединеното кралство означи, че те укрепват бойните единици, които в някои случаи са били дейно унищожени – понижени до 10% от естествените им допълнения. Пристигането на небрежно мобилизирани и необучени резервисти в такива елементи няма да ги направи ефикасни в битката.
 
Разполагането на свежи наборници след четири или шест месеца образование през 2023 година евентуално ще има сходен нулев резултат на бойното поле. Но Путин наподобява не признава тези обстоятелства и наподобява по-скоро чака запасите, мобилизирани на такава изненадваща цена, да донесат действителна смяна.
 
По този метод Путин приготвя условия да продължи да води стандартна война в обозримо бъдеще, вместо да се готви да се опита да постави завършек на войната посредством ескалация.
 
Той, несъмнено, постоянно може да промени мнението си. Но Украйна и Западът би трябвало да работят с презумпцията, че Украйна ще продължат да я чакат доста месеци, в които да си възвърне контрола върху стратегически жизненоважния терен, за което също ще продължи да се нуждае от продължаваща огромна западна подкрепа
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР