Руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще бъде принудена

...
Руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще бъде принудена
Коментари Харесай

Лондон: Снаряди с обеднен уран за Украйна, Путин: Русия ще реагира

Руският президент Владимир Путин сподели, че Русия ще бъде " принудена да реагира ", в случай че Обединеното кралство изпрати в Украйна снаряди с обеднен уран, предава Би Би Си.

Той упрекна Запада, че дава оръжия с " нуклеарен съставен елемент ".

Обединеното кралство обаче удостовери, че ще даде на Киев бронебойните снаряди дружно с танковете " Челинджър " 2.



Обедненият уран " е общоприет съставен елемент и няма нищо общо с нуклеарните оръжия ", съобщи английското Министерство на защитата.

" Британската войска употребява обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Русия знае това, само че съзнателно се пробва да дезинформира. Независими проучвания на учени от групи като Кралското общество са оценили, че всяко влияние върху персоналното здраве и околната среда от потреблението на муниции с обеднен уран евентуално е едва. "

Бившият танков пълководец от английската войска и специалист по химическите оръжия полковник Хамиш де Бретон - Гордън, акцентира, че мненията на Путин са " класическа дезинформация ".

Той добави, че е " смешно " да се допуска, че снарядите с обеднен уран са свързани по някакъв метод с нуклеарните оръжия, които употребяват обогатен уран.

Обедненият уран е това, което остава след обогатяването на естествения уран. Той е едва радиоактивен в твърдата си форма, само че е доста тежък - 1,7 пъти повече от оловото и се употребява за бронебойни снаряди.

Обикновено обедненият уран е единствено във върха на снаряда, който обаче се разпада при удар поради високата температура и резултатът е отровен и едва радиоактивен прахуляк.

Стандартните експлозиви също са токсични. Според отчет на Организация на обединените нации снарядите с обеднен уран могат да причинят раздразнение на кожата, бъбречна непълнота и да усилят рисковете от рак. Химическата токсичност на обеднения уран се смята за по-голям проблем от вероятните въздействия на неговата слаба радиоактивност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР