Руският президент Владимир Путин е отслабен, но развръзката може да

...
Руският президент Владимир Путин е отслабен, но развръзката може да
Коментари Харесай

Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна, пише в. Индипендънт

Руският президент Владимир Путин е отслабен, само че развръзката може да е рискова, написа в. " Индипендънт " в публицистична публикация след събитията през уикенда в Русия.

Въпреки че непосредствената рецесия и заплахата от революция в Русия отминаха, това е рисков миг - освен за Владимир Путин, само че също и за Украйна и нейните западни съдружници, акцентира английското издание.

Руският президент може и да не успее да възвърне в цялостна степен властта си след трагичните събития от събота, когато Евгений Пригожин и бойците от частната военна компания " Вагнер " стигнаха на 200 км от Москва в символ на митинг против метода, по който съветското военно управление води войната в Украйна. Въпреки че Пригожин в последна сметка се отхвърли от протеста си, с цел да не се стига до кръвопролития, не може да се каже, че има непосреден победител в опълчването сред Путин и неговия остарял съдружник, написа " Индипендънт ".

Макар множеството руснаци да разчитат на държавните медии като източник на информация, част от тях сигурно ще се зачудят за какво бойците от " Вагнер ", които бяха хвалени като герои поради присъединяване си във войната в Украйна, наподобява се обърнаха против президента, който ги упрекна в изменничество. Възможно е същите тези руснаци да си дават сметка, че нямаше да се стигне до този безпорядък, в случай че Путин не бе наредил нахлуването в Украйна, което показва като нужда в името на отбраната на Русия от враждени сили на Запад. Изведнъж Путин наподобява уязвим, а желязната му хватка върху властта - отслабена.

Макар Пригожин да разгласи за свои врагове министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на съветските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов, протестът на " Вагнер " бе ориентиран и против висшия главнокомандващ Путин, за който това се трансформира в най-голямата опасност от 23 години насам.

Стратегията на Путин на правилото разделяй и владей, изразяваща се в понижаване на ролята на държавния уред и в запълване на вакуума от частни армии да вземем за пример, се обърна против него. Руският президент обича да играе ролята на висш водач, който взема решение разногласията, само че той разреши на враждата сред Пригожин и Шойгу да излезе отвън надзор.

Впечатляващо е, че Пригожин работи като свободен човек и че бойците му, които участваха в похода към Москва, няма да бъдат осъдени. В предишното водачите на преврати в Русия са вкарвани в пандиза или ги сполита по-лоша орис. Историята демонстрира обаче, че даже след несполучливи опити за прелом в Русия следват трагични промени.     

Ако това обаче е началото на края на режима на Путин, развръзката може да е рискова, предвижда " Индипендънт ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР