Руският президент Владимир Путин би могъл да се опита да

...
Руският президент Владимир Путин би могъл да се опита да
Коментари Харесай

Путин може да се възползва от МААЕ, за да му бъдат гарантирани права

Руският президент Владимир Путин би могъл да се опита да употребява опасенията, които провокират неговите дейности в АЕЦ Запорожие и Енергодар, с цел да принуди МААЕ и интернационалната общественост да признаят де факто правото на Русия да взе участие в употребата на АЕЦ-а, което пък съветската страна би могла да се опита да показа като фактическо признание на съветската окупация на Южна Украйна, цитира news.bg.

В ежедневната си сводка за обстановката в Украйна Институтът за наблюдаване на войната (ISW) слага акцент върху отчета на МААЕ, оповестен след визитата на задачата в АЕЦ Запорожие. Наблюдателите повтарят главните заключения от отчета, който разказва многочислените способи, по които съветските окупационни управляващи и съветските военни заплашват безвредната употреба на централата. Докладът не се пробва да дефинира коя страна е виновна за обстрела, който е развалил оборудването, и неведнъж приканва " всички заинтригувани страни " да подхващат ограничения за възстановяване на обстановката. Умереността и привидната индиферентност на този език могат да засенчат извънредно ясното формулиране на съветските дейности, които подкопават сигурността на централата, както и обстоятелството, че отчетът не приписва на Украйна никакви рискови дейности. По този метод отчетът на МААЕ съставлява кодирано наказание на съветските дейности, които са основали и поддържат заплахата от нуклеарна злополука в Украйна.

Докладът на МААЕ демонстрира, че съветските чиновници са разположили военно съоръжение тук-там, възпрепятстващи достъпа до съществени уреди, сложили са собствен личен състав, който да следи работата на централата по метод, който съгласно МААЕ може да подкопае ефикасната реакция при нуклеарна повреда, лимитирали са достъпа на украинския действен личен състав до основни елементи на оборудването и са преместили спешния център на място, където липсват съществени съставни елементи, жизненоважни за ефикасна реакция при сериозна нуклеарна повреда. По този метод руснаците са основали условия в АЕЦ, които усилват риска от пораждане на повреда и доста усилват заплахата експлоатационният личен състав да не може да реагира ефикасно и дейно следователно.

Донякъде кодираният език на отчета на МААЕ отразява обстоятелството, че Украйна остава оператор на АЕЦ и страна, виновна за безвредната ѝ употреба и за спазването на условията на МААЕ според интернационалното право. МААЕ не може да ангажира директно Русия във връзка с употребата на централата, без най-малко безмълвно да признае, че Русия има някакво право.

Руският президент Владимир Путин, показват от ISW, обаче може да се опита да се възползва от тази обстановка, с цел да се опита да сътвори развой, подобен на Минските съглашения, които откриха " преустановяване на огъня " в Украйна след нахлуването на Русия през 2014 година Споразуменията от Минск и Минск II третираха Русия като неутрална страна, а не като участник, като по този метод безмълвно одобриха изказванието на Путин, че Украйна е в революция, а не е жертва на съветска експанзия. Путин може да се опита да употребява изискванията, които е основал в нуклеарното оборудване, с цел да откри паралелна интернационална рамка, подкопаваща суверенните права на Украйна върху доста по-голямата повърхност от украинската територия, която в този момент е окупирана от съветските сили.

ISW удостоверява информацията, че през вчерашния ден украинските сили са провели контраофанзива в Харковска област покрай Балаклея, която евентуално е отблъснала съветските сили до левия бряг (северната страна) на реките Северски Донец и Середня Балаклия. Геолокализирани фрагменти и голям брой съветски източници признават украинските триумфи във Вербовка и оповестяват, че съветските сили са разрушили мостове в източните покрайнини на Балаклия, с цел да предотвратят по-нататъшния украински прогрес.

Още на 30 август съветските сили са взривили мост над река Северски Донецк край Байрак, което демонстрира планувано съветско евакуиране, а Генералният щаб на Украйна заяви за украински удари по селището.

Разполагането на съветски сили от Харков и Източна Украйна в южната част на страната евентуално ще даде опция за контраатаки от страна на Украйна. Украинското контранастъпление в Харков на 6 септември евентуално е опортюнистично изпитание, което е провокирано от пренасочването на съветски сили към Херсонска област. Данните от некролозите на съветските военнослужещи демонстрират, че Русия е разположила детайли от 147-и артилерийски полк на 2-ра мотострелкова дивизия на 1-ва гвардейска танкова войска в Херсонска област не по-рано от края на август, като това е първият случай, в който ISW следи детайли от елитната 1-ва гвардейска танкова войска на Русия да работят в Южна Украйна. Преди това 147-ма дивизия се бори в Буча и край Киев през март, а след съветското евакуиране от столицата работи най-вече по оста Харков.

В южното направление - Херсонска област - анализаторите откриват доказателства, че украинското нахлуване продължава със блян да се пресече на оперативно равнище съветската логистика и контролни пунктове по цялата южна ос.

ISW обръща внимание на дискурса на съветското министерство на защитата, което възприема по-умерен звук в изказванията си за обстановката в Украйна и призна, че украинските войски не престават опитите за офанзива по направлението Николаев - Кривий Рог. От началото на контраофанзивата на 29 август изказванията на съветското МО нормално са остри с явната цел да се показа контраофанзивата като несполучливо. По-неутралният звук на изказването на съветското МО от 6 септември може да подсказва, че съветските военни се стремят да не влизат в съществено несъгласие с съветските военни блогъри.

Руските окупационни управляващи не престават да се приготвят за референдумите за анексиране. Назначеният от Русия шеф на военно-гражданската администрация на Запорожка област Владимир Рогов твърди, че " Избирателната комисия на Запорожка област " приготвя изборните описи за референдума. Рогов декларира, че гласоподавателите ще гласоподават в стационарни кабинки и урни и че членовете на комисията са инспектирали всички изборни секции и са подбрали чиновници на правоохранителните органи, които да обезпечат изборния развой. Подкрепяната от Русия председателка на изборната комисия Галина Катюшченко твърди, че изборната комисия е почнала да проучва и поправя изборните описи, с цел да подсигурява, че " всеки гражданин на региона може да взе участие в изразяването на волята си ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР