Руският поет Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, е починал

...
Руският поет Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, е починал
Коментари Харесай

Почина поетът Лев Рубинщайн - остър критик на Путин

Руският стихотворец Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, е умрял през днешния ден на 76-годишна възраст, шест дни откакто е бил блъснат от кола в Москва. Мъжът е бил настанен в болница в тежко положение, само че по-късно умрял.


Дъщеря му заяви публично за гибелта му. " Баща ми, Лев Рубинщайн, умря през днешния ден ", написа Мария Рубинщайн в блога си Live Journal, като известието й е било оповестено официално в локалните медии.

Лев Рубинщайн, чието творчество е високо оценено както в Русия, по този начин и на Запад, е бил блъснат от кола до момента в който пресича улица в столицата Москва на 8 януари.

В изказване във връзка случая Московският транспортен департамент оповестява, че водачът въобще не е понижил при наближаването на пешеходната пътека, на която пресичал поетът. Водачът има общо 19 нарушавания на разпоредбите за придвижване в последната една година.

Роден през 1947 година в Москва, библиотекар по обучение, Лев Рубинщайн е една от водещите фигури на руската ъндърграунд литературна сцена през 70-те и 80-те години на ХХ век - " нов авангард ", който претендира за досетливост и смелост. През 70-те години на ХХ в. той е считан за един от създателите на московския концептуализъм, придвижване което се подиграва с формалната теория на социалистическия натурализъм.

Поетът не криеше враждебните си към режима на Путин възгледи, като осъди политическите репресии и нарушаванията на човешките права и взе участие в опозиционни демонстрации.

През март 2022 година дружно с други съветски писатели Лев Рубинщайн подписва отворено писмо, в което подлага на критика широкомащабното нахлуване на съветската войска против Украйна, дефинира го като " незаконна война " и подлага на критика " лъжите " на Кремъл.

Редица критици на режима на Путин настояват, че неотдавнашната вълна от смъртни случаи са ликвидиране, като параноичният държавен глава на Русия прави чистка в най-близкото си обграждане.

Преди година 67-годишния магнат Равил Маганов „ падна “ от прозореца на елитната Централна клинична болница в Москва, известна още като Кремълската клиника. Имало е съмнения за ликвидиране, само че публично Маганов е бил в болница поради " дълготраен сърдечен проблем " и е паднал от прозореца на шестия етаж, умирайки на място.

Милиардерът Александър Суботин, на 43 години, също обвързван с енергийния колос " Лукойл ", където е бил топ управител, бе открит мъртъв през май, откакто " е приемал препоръки от шамани ". Една от версиите е, че Суботин, който е притежател и на корабна компания, е бил токсичен с отрова от жаба, която е провокирала сърдечен удар.

Тялото на 49-годишния енергиен необут Игор Шкурко, заместник-генерален шеф на " Якутскэнерго ", е намерено в килията му в център за задържане, откакто е упрекнат във взимане на рушвет. Експертите считат, че гибелта на най-малко 39 високопоставени персони - от олигарси до учени и даже генерали - може да покаже сенчестата и окървавена ръка на Кремъл.

Сергей Гришин - по този начин нареченият олигарх с " белязано лице ", който продаде на Меган и Хари имението им в Калифорния - умря от сепсис, откакто подлага на критика Путин.

А в това време ученият Андрей Ботиков - основал имунизацията " Спутник V " - беше удушен с колан в жилището си.

БГНЕС напомня, че единствено за дни трима публицисти - критици на Путин, изгубиха животите си.

Зоя Коновалова, 48-годишна, водеща и основен редактор на Кубанската държавна телевизионна и радиокомпания, един от националните телевизионни канали на съветския президент Владимир Путин, беше открита мъртва в Краснодар. Причината за гибелта обаче е много съмнителна, защото става въпрос за отравяне, както и в случаите на другите двама публицисти. Тялото на Коновалова беше открито на 5 януари в дома ѝ дружно с тялото на 52-годишния ѝ някогашен брачен партньор.

По телата на Коновалова и някогашния ѝ брачен партньор не са открити забележими пострадвания, заяви съветската държавна осведомителна организация РИА Новости.

Новината за гибелта ѝ идва, откакто различен съветски публицист, Александър Рибин, беше открит мъртъв в Ростов. Причината за гибелта му също не е ясна, само че е несъмнено, че дни преди гибелта си е посетил Мариупол в Украйна.

Миналия месец 35-годишната Анна Царева, заместник-главен редактор на " Комсомолская истина ", беше открита мъртва в жилището си в Москва. Според Newsweek няколко дни преди гибелта си тя е имала пневмония и тресчица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР