Руският писател Анатолий Корольов изпрати от Русия писмо послание до

...
Руският писател Анатолий Корольов изпрати от Русия писмо послание до
Коментари Харесай

Руският писател Анатолий Корольов: В Москва втора година е нощ

Руският публицист Анатолий Корольов изпрати от Русия писмо обръщение до българските си читатели, в което споделя, че в родината му към този момент втора година е нощ. Съвсем неотдавна тук излезе неговата книга в съавторство с българския стихотворец Георги Борисов „ Хиатус “ (изд. „ Лист “), в която двамата разказват две свои пътешествия – из България и из Гърция.

Премиерата на книгата ще бъде на 30 май в столичната книжарница „ Гринуич “. Корольов обаче няма опция да пристигна персонално да я показа. Той не има вяра, че към този момент ще има опция да се среща с българските си читатели. Тъмнината в Русия му се вижда непреодолима.



Ето какво написа той:

Мои български читатели на Хиатуса, другари,

Георги ме моли да напиша няколко думи до вас, само че в Москва е нощ – към този момент втора година, и аз съм като кьорав, не знам къде мога да намеря химикалка и лист хартия, диря опипом вратата, а когато излизам на открито, виждам, че вместо луна на небето виси земното кълбо…

Къде съм?

На противоположната страна на луната ли? Или на Марс?

Ах, да, на Марс, аз съм на Марс, към този момент втора година богът на войната ръководи планетата ни… ето, мина колата на пожарникарите, след нея втора, трета, някъде очевидно има пожар, да, гори река Хиатус, същата, по която орисите ни плават като корабчета от хартия...

Виждам и звезда – нощна звезда, тя пада навръх Червения площад, това е вашата Доротея от романа на Павел Вежинов „ Бариерата “. Ето за къде бързат пожарникарите.

Успех ви искам, и шанс.

България както постоянно е самотна.

Да издаде книга на български стихотворец и съветски публицист през май 2023-а може единствено София. Да основат съветска писменост могат единствено Кирил и Методий. Да заявят, че властта на земята принадлежи на Бога и Сатаната са могли също единствено българите.

Сбогом! Повече с вас няма да се срещнем, нямам доверие.

20 май 2023
Марс



Анатолий Корольов е роден на 24 септември 1946 година в Свердловск. Завършва Филологическия факултет на Пермския държавен университет (1970) и Висши театрални курсове в Москва (1981). След отбиването на военната си работа в дисциплинарен батальон на Урал работи в провинциални вестници и телевизионни канали.

От 1976 година минава на свободна процедура, а от 2005 година води семинар по креативно писане в Литературния институт „ М. Горки “. Носител е на италианската премия за литература „ Пене “ (2000). Автор е на литературоведски проучвания на творчеството на Пушкин и Булгаков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР