Руският олигарх Абрамович е инвестирал милиони в известни германски стартиращи

...
Руският олигарх Абрамович е инвестирал милиони в известни германски стартиращи
Коментари Харесай

Роман Абрамович укрива пари в германски компании

Руският олигарх Абрамович е вложил милиони в известни немски започващи компании.

Това излиза наяве от приключване на данни от повече от 400 000 документа, получени от немското радио SWR. Олигархът е включен в листата със наказания на Европейски Съюз.

Пари, принадлежащи на довереника на Путин Роман Абрамович, са постъпили в най-малко пет немски сдружения, демонстрират поверителни документи от кипърското сдружение за ръководство на активи MeritServus, датиращи от 2004 година до 2022 година Според документите олигархът е бил клиент на MeritServus най-малко до края на март 2022 година От средата на март 2022 година Абрамович е обект на наказания на Европейски Съюз. Неговите пари, вложени в Европа, трябваше да бъдат замразени според наредбите за глобите. Дружеството за ръководство на активи MeritServus е в английския санкционен лист от април т.г., защото е работило за Абрамович.

Документите са част от приключване на данни от стотици гигабайти, които радио SWR е получило посредством американската организация за бистрота DDOS-Secrets и проучва от месеци. Материалите съдържат лист с повече от 2500 клиенти, както и имейли, нотариални актове, копия от паспорти и банкови документи. Освен това извлечения от немския търговски указател демонстрират, че Абрамович може би към момента има акции в най-малко три немски софтуерни компании макар глобите.

Откакто Русия стартира войната си против Украйна преди 16 месеца, проверяващите по света се пробват да проследят активите на съветските олигарси, защото те се считат за част от съветския властови уред и са обект на наказания. В доста случаи тези следствия се провалят. Експертите се оплакват, че постоянно е допустимо да се проследят укрити активи единствено посредством изтекли документи, защото съществена информация, като същинската идентичност на притежателите на фирмите, не е налична: " Финансовият пазар към момента е черна кутия ", споделя специалистът по пране на пари Кристоф Траутветер от мрежата Tax Justice Network. Поради това доста от глобите, съгласно Траутветер, не водят до нищо.

Досега на обществеността не е известно, че пари от Абрамович са потекли към Берлин-Кройцберг. Там е седалището на компанията за продажба на остарели коли Auto1. Според личната ѝ информация стартъпът за милиарди долари е най-голямата онлайн платформа за търговци на коли в Европа. През 2020 година офшорната компания Ervington, която принадлежи единствено на Абрамович, има акции в Auto1.

Това може да се види в листата на акционерите на предприятието. Изтеклите документи на MeritServus демонстрират, че Абрамович е вложил и в други берлински стартъпи. Действащата в международен мащаб медийна компания Showheroes, която също по този начин доставя с видеоклипове " Шпигел " и " Функе Медиенгруп ", е получила пари по същата скица като Auto1, защото в нея е закупена офшорна компания. В този случай това е сдружение, наречено Innes Worldwide Holdings Limited.

Според писмо от 2019 година, получено от SWR, ръководещ шеф на MeritServus осведоми създателя на Showheroes, че " господин Роман Абрамович е последният бенефициент на сдружението Innes Worldwide Holdings Limited ". Компанията на Абрамович също по този начин е закупила дялове в три по-малки стартъпа, профилирани в региона на приложенията. На въпроса на SWR дали са знаели, че Абрамович е вложил в тях, SWR не получи отговор нито от тези компании, нито от Showheroes.

Една компания, която непрекъснато се появява по отношение на вложения на Абрамович, е компанията за рисков капитал Target Global, която е учредена в Москва преди към 10 години и съгласно уеб страницата ѝ в този момент седалището ѝ се намира в влиятелен парцел в Берлин. Target Global популяризира вложения в над 100 стартъпа в Германия, в това число в онлайн застрахователния брокер WeFox, който е и главен спонсор на футболния тим от Бундеслигата Union Berlin. Бившето сдружение от DAX Delivery Hero също се загатва като препоръка, както и Auto1. На питане от SWR говорителка на компанията отхвърли Абрамович да е вложил в Target Global Holding Limited. Документите от приключването на данни обаче демонстрират: през 2020 година Абрамович е дал заем от към 15 млн. $ на дъщерно сдружение на Target Global. Освен това олигархът е нараснал заема до към 15 млн. евро за инвестиция още през 2021 година посредством сдружение, наречено Target Global Advisors (TGA). Според документите тази компания публично работи като финансов консултант на Target Global Holding. Паричният поток е разказан в документално съглашение сред TGA и друга офшорна компания на Абрамович. Говорителка на Auto1 удостоверява, че " компании от Target " са купили Auto1.

" Това е станало доста години преди първите наказания. " Междувременно обаче компанията има единствено " лимитирани знания " за акционерите, защото е записана на фондовата борса от февруари 2021 година Говорителката също по този начин показва, че има обвързване за отчитане на правата на глас от акции единствено от три % от акциите на компанията. В листата на акционерите на Auto1 от 2021 година могат да бъдат открити седем от 35 акционери с " Target " в имената си. В документа, с който разполага SWR, компанията на Абрамович Ervington също е посочена като " страна " дружно с фирмите Target. Това, което прави впечатление е, че всяко настрана акционерно присъединяване остава под прага от три %.

" Експерти като Кристиан Траутветър виждат в това проблем за използването на глобите: " Миноритарни дялове на стойност милиони в някои случаи даже не подлежат на отчитане. Затова е доста евентуално съветски олигарси към момента да имат необявени дялове в немски сдружения. А това даже не би било нелегално ", споделя Траутветър.

Инвестицията на Абрамович в Auto1 хвърля нова светлина и върху една необятно разгласена договорка в Англия. Според известия в медиите създателят на Auto1 Хакан Коч и негов сътрудник са придобили английската компания за мобилни телефони Truphone през януари 2023 година за алегорична сума в долари. В навечерието на договарянията за придобиването и няколко седмици след военната ескалация в Украйна самата Truphone уточни в изказване проблематичната роля на Абрамович в подтекста на " световните събития " и глобите. В отговора си на въпросите на SWR Коч не вижда проблеми в договорката си с Truphone, като декларира, че договорката е била " прегледана от А до Я от много регулаторни и санкционни органи в продължение на половин година ". По това време обаче дялът на Абрамович в Auto1 към момента не е бил прочут. Междувременно Truphone се ръководи от синдик по неплатежоспособност.

Себастиан Фидлер, специалист на социалдемократите в Бундестага по въпросите на прането на пари и глобите, не е сюрпризиран от резултатите от следствията:

" Изтичането на данни демонстрира какъв брой значими са сенчестите финансови центрове за олигарсите, които влагат парите си в немски компании ". Използването на съответните фирмени форми от Британските Вирджински острови или Каймановите острови освен би трябвало да бъде неразрешено, споделя той.

Бившият престъпен следовател Фидлер приканва за санкции, " стига да не се вижда с едно натискане на бутон кой какво има стопански ". Но тъкмо тук следователите постоянно се провалят. " Тези данъчни убежища предизвикват повече премеждия, в сравнение с огнестрелните оръжия. Въпреки това ние ги позволяваме. "

На 9 юни министрите на правораздаването на Европейски Съюз се договориха да санкционират нарушителите на глобите. Това би трябвало да се отнася и за лицата, които поддържат бизнес връзки със съответните компании: " Много страни от Европейски Съюз са в окаяно състояние, когато ставаше въпрос за използване на глобите ", споделя Фидлер и по тази причина приветства самодейността на тези страни. Поради това той приканва за разширение на пълномощията на Европейската прокуратура.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР