Руският космически телескоп “Спектр-РГ, който бе изстрелян благополучно на 13-ти

...
Руският космически телескоп “Спектр-РГ, който бе изстрелян благополучно на 13-ти
Коментари Харесай

Първи снимки! Руският космически телескоп Спектр-РГ проведе дебютните си научни наблюдения!

Руският галактически телескоп “Спектр-РГ ”, който бе изстрелян наред на 13-ти юли, съумя да снима своите първи фотоси! Изображенията бяха получени на 30-ти юли чрез съветския уред ART-XC.

На тях се вижда яркият рентгенов пулсар Центавър Х-3. В близко време управлението на задачата ще калибрира всички седем модула на ART-XC.

Анализът на данните демонстрира резистентен периодичен сигнал от източник с интервал от 4.8 секунди. Когато горните фотоси бяха получени, дистанцията сред “Спектр-РГ ” и Земята бе 1 милион и 143 хиляди километри. Телескопът продължава да пътува към точката на Лагранж L2 от системата “Земя-Слънце ”. Ако той сполучливо се нарежда там, това ще е значимо достижение за занапред възраждащата се междупланетна космонавтика на Русия. Никога до момента издигнат от руснаците уред, било то руско време, било то по-късно, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. 

Напомням на читателите, че “Спектр-РГ ” е първата междупланетна задача, издигната от Русия след руската ера. Разбира се, през последните години съветски ракети изстреляха наред голям брой галактически апарати като “Винъс Експрес ” до Венера, “Марс Експрес ” и “ЕкзоМарс-2016 ” до Червената планета, само че това са апарати най-много на Европейската галактическа организация (ЕКА). За разлика от тях, платформата на “Спектр-РГ ” с име “Навигатор ” е създадена в Русия. По-точно – основана е от предприятието Неправителствени организации “Лавочкин ”.

Основната задача на “Спектр-РГ ” е да учи Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област. На борда му има два прибора: съветски ART-XC и немски eRosita. В хода на главната му научна стратегия телескопът ще учи мистериозните галактически феномени, известни като “тъмна материя ” и “тъмна сила ”. Учените разчитат, че “Спектр-РГ ” ще работи най-малко четири години, а очакванията са да изкара най-малко шест години и половина. 

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР