Руският гросмайстор Ян Непомняшчи спечели Турнира на претендентите за световната

...
Руският гросмайстор Ян Непомняшчи спечели Турнира на претендентите за световната
Коментари Харесай

Ян Непомняшчи спечели турнира на претендендите и ще спори за световната титла с Магнус Карлсен

Руският гросмайстор Ян Непомняшчи завоюва Турнира на кандидатите за международната шахматна корона. Кръг преди края на надпреварата в Ексатеринбург руснакът приключи наедно с Максием Ваше-Лаграв (Франция) и събра 8,5 точки след 13 кръга. Той няма на по какъв начин да бъде изпреварен от Аниш Гири (Нидерландия), който е на 2-а позиция със 7,5. Днес той претърпя проваляне с черните фигури от различен представител на домакините Александър Гришчук. Но даже и да се изравнят в последния кръг при проваляне на Непомняшчи и победа на Гири, то спомагателните индикатори са в интерес на към този момент сигурния отличник.

Победата на Ян Непомняшчи в този шампионат ще му даде опция да се срещне с настоящия международен шампион- норвежкото знамение Магнус Карлсен. Двамата ще дефинират новия първенец, а борбата за короната ще се състои от 24-и ноември до 16-и декември 2021-а година в Експо-центъра в Дубай. 

30-годишният Непомняшчи е на 4-о място в международната класация на ФИДЕ. В неговата визитка участват европейската купа през 2010-а година, а също по този начин е победител в суперфинала за купата на Русия. 

Магнус Карлсен е международен първенец от 2013-а година, когато победи индиеца Вишванатан Ананд. От този миг насам Карлсен е защитавал купата си три пъти. За Ян Непомняшчи пък това е опция да потвърди силата на съветската шахматна школа, защото последният първенец от тази страна е Владивир Крамник, който загуби международната купа през 2008-а година от Ананд.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР