Руският филмов режисьор, носител на Оскар, Владимир Меншов почина в

...
Руският филмов режисьор, носител на Оскар, Владимир Меншов почина в
Коментари Харесай

Коронавирусът погуби режисьора на „Москва не вярва на сълзи“

Руският кино режисьор, притежател на Оскар, Владимир Меншов умря в понеделник на 81-годишна възраст след позитивен тест за ковид

Меншов, който завоюва Оскар за най-хубав задграничен филм през 1981 година, умря вследствие на затруднения от COVID-19, потвърдиха информацията от московската кино студия „ Мосфилм “.

" Знаехме, че страда от COVID-19, само че в лека форма. Случилото се е извънредно и ненадейно ", сподели режисьорът Владимир Хотиненко пред AФП.

" Смъртта му оставя голям вакуум в нашето споделено културно пространство ", добави Хотиненко.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че гибелта на Меншов съставлява " голяма загуба за нашето кино и нашата просвета ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че съветският президент Владимир Путин " изрича най-дълбоките си съболезнования ".

Меншов е роден през 1939 година в Баку, тогавашната столица на руски Азербайджан. Работи като артист, а по-късно и като режисьор и завоюва интернационална популярност с кино лентата си " Москва не има вяра на сълзи ", който печели Оскар за най-хубав задграничен филм през 1981 година.

Това е единствено един от двата руски кино лентата, които печелят Оскар - другият е „ Война и мир “.

Меншов е обичан в Русия поради комедията си „ Любов и гълъби “, излязла през 1984 година и към момента един от най-гледаните филми на съветската телевизия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР