Руският държавен енергиен гигант Газпром оттегли в понеделник заплахата да

...
Руският държавен енергиен гигант Газпром оттегли в понеделник заплахата да
Коментари Харесай

Газпром засега няма да намали доставките на газ за Молдова

Руският държавен енергиен колос " Газпром " отдръпна в понеделник опасността да понижи доставките на газ за Молдова, само че съобщи, че си резервира правото да понижи или спре потоците на синьото гориво в бъдеще, в случай че Молдова не успее да извърши контрактуваните заплащания, оповестяват Ройтерс и БНР.

Миналата седмица " Газпром " упрекна Украйна, че стопира доставките на газ, който минава през нейната територия по пътя за Молдова и сподели, че може да стартира да понижава тези потоци от понеделник.

В последното си изказване " Газпром " съобщи, че молдовската компания за природен газ " Молдовгаз " (Moldovagaz) е платила за доставките на синьо гориво през ноември, добавяйки, че е получила заплащане за това, което назова газ, предопределен за молдовски клиенти, само че който остава в складове в Украйна.

" Газпром " обаче упрекна Молдова в " постоянни нарушавания " на отговорностите за заплащане и добави:

" " Газпром " си резервира правото да понижи или изцяло да спре доставките при положение на нарушаване при заплащането ".

Вадим Чебан, началник на " Молдовгаз ", съобщи, че предварителната сметка за газа през ноември се е удвоила до 42 милиона $ на фона на увеличеното търсене на газ от отделилия се молдовски район Приднестровието, където са ситуирани съветски войски. Той уточни, че Молдовагаз е платил тази сума.

В знак, че газовите потоците не са прекратени, " Газпром " съобщи по-рано през днешния ден, че ще достави 42,2 милиона кубични метра газ за Европа през Украйна, което и единствено малко по-малко от неделното равнище от 42,6 млн. куб. м. И двете стойности включват и газовите потоците към Молдова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР