Руският бос на Вагнер изглежда приветства преврата в Нигер, рекламира службите

...
Босът на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин, който остава активен,
Коментари Харесай

Босът на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин, който остава активен, въпреки че води неуспешен бунт срещу висшето ръководство на руската армия миналия месец, приветства военния преврат в Нигер като добра новина и предложи услугите на своите бойци за въвеждане на ред.

Гласово съобщение в каналите на приложението Telegram, свързано с Вагнер, за когото те казаха, че е Пригожин, не твърди, че е замесен в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори и прави това, което изглежда като терен за неговите бойци, за да поддържат реда.

„Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с техните колонизатори. С колонизатори, които се опитват да им наложат своите правила на живот и техните условия и да ги държат в състоянието, в което е била Африка преди стотици години“, се казва в съобщението, публикувано в четвъртък вечерта.

Говорителят имаше същата отличителна интонация и израз на руски език като шефа на Вагнер, въпреки че информационната агенция Ройтерс не успя да потвърди със сигурност, че това е той.

„Днес това на практика печели тяхната независимост. Останалото без съмнение ще зависи от гражданите на Нигер и колко ефективно ще бъде управлението, но основното е следното: те се отърваха от колонизаторите“, се казва в съобщението.

Не беше ясно кой управлява Нигер, след като в сряда вечерта войници обявиха военен преврат и задържаха президента Мохамед Базум в президентския дворец.

Страната, една от най-бедните в света, но също така притежава някои от най-големите си находища на уран, обяви пълна независимост от бившия колониален владетел Франция през 1960 г.


Гласовото съобщение беше последният знак, че Пригожин и хората му продължават да са активни в Африка, където все още имат договори за сигурност в някои страни като Централноафриканската република (ЦАР) и имат желание да се разширят.

62-годишният Пригожин изглежда продължава да се радва на свобода на движение въпреки това, което Кремъл каза миналия месец, че е сделка след бунта, която ще го накара да се премести в съседна Беларус, където някои от хората му вече са започнали обучение на армията.

Той беше чут във видео, публикувано по-рано този месец, казвайки на хората си в Беларус, че трябва да съберат сили за „ново пътуване до Африка“.

Има различни наблюдения на Пригожин в Русия, откакто беше сключено споразумението след бунта, а Кремъл каза, че той дори е присъствал на среща с Путин, който по-рано нарече неуспешния бунт „удар на гърба”.

Публикуването на гласовото съобщение съвпадна с публикуването в Telegram на най-малко две снимки, показващи как Пригожин се среща с африкански участници на демонстративна двудневна среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, която приключва в петък.< /p>

Ройтерс потвърди местоположението, показано на една от снимките, като хотел Trezzini Palace в Санкт Петербург, родния град на Пригожин. Връзката, носена от длъжностното лице от Централноафриканската република (ЦАР), с което той се среща на същата снимка, съвпада с тази, дадена на делегатите на срещата.

Усмихнат и облечен в сини дънки и бяла поло тениска, Пригожин изглежда спокоен на снимките, докато позира, за да се ръкува с делегатите.

Пригожин в гласовото си съобщение изглежда се похвали с предполагаемата ефективност на Вагнер в подпомагането на стабилизирането и развитието на африканските нации в нещо, което звучеше като рекламна реклама.

„Хиляди бойци на Вагнер са способни да въведат ред и да унищожат терористите и да не им позволят да навредят на местното население на тези щати“, каза той.

Сергей Лавров, руският външен министър, каза в четвъртък, че конституционният ред в Нигер трябва да бъде възстановен.

Анализатори казаха, че изявите на Пригожин показват, че неговата частна военна компания (PMC) ще продължи да играе роля в по-нататъшната външнополитическа програма на Кремъл в Африка.

„Да, странно е, че Пригожин се е върнал в Русия и очевидно е бил няколко пъти. Но също така е в съответствие с целите както на Вагнер, така и на Русия за проектиране на нормалност и бизнес както обикновено“, каза Катрина Доксий, експерт в базирания в САЩ мозъчен тръст CSIS, за платформата за съобщения X.

„Москва вероятно ще използва срещата на върха, за да увери африканските партньори в техния ангажимент и непрекъснатост на услугите на PMC след несигурността от последния месец“, каза тя.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР