Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град

...
Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град
Коментари Харесай

Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Руските войски усилват напъните си да завладяват източния украински град Авдеевка, до момента в който войната на Москва в Украйна непреклонно продължава.

Сраженията припомнят на борбата за различен източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май предходната година след траяли месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното навлизане, което Москва назовава " специфична военна интервенция ".

КАКВО Е АВДЕЕВКА?

Градът, който украинците назовават Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от към 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 година, когато за малко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели огромна част от Източна Украйна.

Днес управляващите настояват, че там са останали по-малко от 1000 поданици, като доста от тях се крият в изби и сутерени. Официални представители споделят, че не е останала непокътната нито една постройка в града.

Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно от следения от Русия град Донецк. Преди войната, коксовият цех от руската ера там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия публични представители разказват града като " цитадела " с бетонни бункери. Те споделят, че бранителите са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без големи загуби, и употребяват коксовия цех като база и склад за оръжие.

ОЖЕСТОЧЕНИ СРАЖЕНИЯ

Украински и западни анализатори настояват, че настъплението на Русия към Авдеевка взема големи човешки жертви.

През ноември предходната година английското военно разузнаване съобщи, че сраженията са довели до " едни от най-високите нива на съветски жертви от началото на войната ".

" Всеки ден има нови свежи сили, без значение от времето, без значение от каквото и да било - от загубите ", сподели един от членовете на 47-а обособена моторизирана бригада на Украйна пред Радио " Свобода ".

" Независимо от всичко, те не престават да прииждат, изниквайки безусловно върху телата на своите ", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл сложи под непоколебим надзор, признават тежките съветски загуби, само че настояват, че има също и обилни загуби от украинска страна.

Те споделят, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, в случай че съветските сили са в положение да пресечен последната им съществена линия за доставяне на запад.

Руският президент Владимир Путин акцентира на 31 януари смисъла на Авдеевка и съобщи, че група от военни ветерани наскоро е навлязла напред преди армията и е превзела 19 здания - изказване, което, сходно на други известия от бойното поле, Ройтерс не бе в положение да ревизира.

Русия прави въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специфичните сили, и употребява артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота съгласно оскъдното, само че постоянно актуализиране на информацията от съветското министерство на защитата.

КАКВО Е ИЗЛОЖЕНО НА РИСК?

И двете страни считат, че градът е от основно значение за задачата на Русия да си обезпечи цялостен надзор над двата източни района в Донбас - Донецка и Луганска област. Те са измежду четирите украински района, за които Русия твърди, че е включила, само че няма цялостен надзор над тях.

Авдеевка се преглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни региони съгласно съветските публични представители са обстрелвани от украинските сили, от време на време от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали единствено дребни, постепенни триумфи в обширната си контраатака от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

" Ако съветската войска поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили явно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде огромна победа за съветската войска ", сподели на 5 февруари Сергей Марков, някогашен консултант на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически проучвания в Киев, формален украински мозъчен концерн, съобщи, че завладяването на Авдеевка няма да промени уверено ситуацията в интерес на Москва, само че " ще направи обстановката по-устойчива за окупирания Донецк като главен съветски логистичен център ".

Белесков счита, че борбата се управлява от желанието на Кремъл да ускори позицията на западните скептици, които приканват за понижаване на поддръжката за Киев, като се базират на ограничавания резултат от милиардите долари военна помощ.

ДАН ПЕЛЕШЧУК И АНДРЮ ОСБЪРН ОТ РОЙТЕРС
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР