Руските войски продължават да получават ударни хеликоптери Ка-52М. Ходът на

...
Руските войски продължават да получават ударни хеликоптери Ка-52М. Ходът на
Коментари Харесай

Ударните хеликоптери КА-52М получиха три принципни подобрения

Руските войски не престават да получават ударни хеликоптери Ка-52М. Ходът на специфичната интервенция в Украйна подсказа по какъв начин тези бойни машини могат да бъдат усъвършенствани и промишлеността към този момент стартира да ги модернизира. Подобреният Ка-52М има най-малко три съществени разлики от базовата версия.

Наскоро се появиха поредност от известия за модернизацията на хеликоптера Ка-52М " Алигатор ", една от най-ефективните оръжейни системи, употребявани по време на СВО. Преди година беше казано, че тестванията на осъвременената машина са извършени сполучливо по време на бойни дейности. Преди това беше публично декларирано, че обсегът на потребление на авиационните оръжия и откриването на цели изискват усъвършенствания. Миналото лято беше публично доказано, че осъвремененият Ка-52М към този момент се употребява по време на СВО.

„ Що се отнася до модернизацията на разновидността Ка-52М, тя засегна главно бордовото електронно оръжие - нов радиолокационен комплекс с дейна фазирана антенна решетка, нова оптично-електронна система за ориентиране и наблюдаване и нова система за ръководство на огъня, която разрешава потреблението на модерни типове авиационно оръжие ", сподели Виктор Мураховски, член на Експертния съвет на Управителния съвет на Военно-промишлената комисия, при започване на тестванията на новата машина.

Това беше доказано наскоро от производителя на хеликоптери, завода “Прогрес ” в Приморския край. „ Модернизираният хеликоптер Ка-52М получи нови радарни системи, системи за прицелване, както и въоръжение със доста нараснали характерности “, сподели шефът на завода Сергей Шамшура.

Съдейки по изказванията на разработчиците и военните, тези системи може да имат редица качествени разлики от тези, които преди този момент са били сложени на хеликоптерите.

Подобрено различаване на цели

Ka-52 е притежател на противотанкови ракети “Вихър ”, теоретично и по-рано можеше да ги употребява от доста огромен обхват, най-много до 10 километра. Имайки поради заканите от Противовъздушна отбрана на ВСУ, това е значимо. Наскоро обаче беше упоменато, че оптималният обхват на потребление на ракетите “Вихър ” на Ka-52M е единствено осем километра.

Очевидно при потребление на ракети на оптимален обхват рестриктивните мерки в работата на прицелното съоръжение могат да имат резултат. Така при потребление на термовизорна камера (т.е. при работа през нощта) е по-трудно да се разпознава задачата. Преди година беше обявено, че се работи по основаването на нова система за наблюдаване на хеликоптера, която ще усъвършенства опциите за потребление на оръжия: „ работи се за увеличение на обсега на потребление на ракетата “Вихър ” до 10 км “.

Сега виждаме, че новите хеликоптери с осъвременени оптично-електронни системи за прицелване към този момент се доставят в системата за Противовъздушна отбрана. А това значи, че задачата за реализиране на оптимален обсег на потребление на ракетата " Вихър " е решена.

Бордови защитителен комплекс

Преди време беше обявено, че осъвремененият Ка-52М „ е получил усъвършенствана система бордови комплекс за защита (БКО), която ще го пази от цялата съществуваща гама ПЗРК “. Името на новата система не е оповестено публично, профилирани военно-аналитични запаси допускат, че може да става дума за системата Л418 „ Моноблок “.

Разбира се, БKO, инсталирани преди този момент на хеликоптери, се оказаха почтени. Например, по време на десанта на Гостомел Ка-52 се оказа извънредно невредим за ПЗРК. И в бъдеще Ка-52 бяха употребявани с огромна активност и загубите им по време на такава интензивна бойна приложимост не могат да се смятат за неоправдани. Тоест елементарният БKO се показа добре. Защо беше нужен нов?

Въпросът е в интензивността на потребление на Ка-52 по време на СВО. Понякога развалените апарати могат да попаднат в ръцете на врага. Докато изучаваха трофея, както Украйна, по този начин и нейните западни сътрудници евентуално биха обърнали огромно внимание на бордовата защитна система на хеликоптера - системата, която го прави толкоз сложна цел за поразяване. Западните военни инженери безспорно търсят метод да преодолеят тези отбрани.

И в този момент съветският Ка-52М получава нов БКО. Това най-вероятно значи, че данните, получени от изследването на предходната трансформация, няма да бъдат от огромна изгода за НАТО и ВСУ.

Освен това сега, както наскоро съобщи първият заместник-генерален шеф на държавната корпорация “Ростех ” Владимир Артяков, „ се работи по основаването на перспективни БКО, които употребяват както обичайни, по този начин и други правила на планиране. Те ще обезпечат отбрана на самолетите от управляеми оръжия, в това число такива с комбинирани системи за ориентиране.

Лека многоцелева управляема ракета

Модернизацията на Ка-52 също разреши да се разширят опциите за потребление на ракетни оръжия от хеликоптер. Едно от откритията на СВО е леката многоцелева управляема ракета (ЛМУР), известна още като “Продукт 305 “. Тази управляема ракета с обхват на изстрелване до 14,5 км и дистанционно управление от дълго време се употребява в СВО.

Ракетата се оказа извънредно дейно оръжие. По време на полет ракетата предава на хеликоптера притежател изображение от камерата си и разрешава на оператора на борда на хеликоптера да поправя приближаването към задачата. Мощната бойна глава разрешава освен да се подсигурява унищожаването на всевъзможен тип бронирани транспортни средства, само че и да се поразяват здания. Далечината на стрелбата разрешава ракетата да се употребява от разстояние, релативно безвредно за хеликоптер.

Използването на тези ракети става все по-широко публикувано. Така осъвремененият Ми-28 може да носи четири такива ракети, а в този момент Ка-52 в осъвременения си тип може да прави това щатно. Всички “Алигатори ” към този момент имат дълга ръка, което е доста позитивно.

Особеност на потреблението на ракетата е нуждата от външно целеуказване - без разследващи средства, външни за хеликоптера, няма да е допустимо да се осъществя изцяло нейният капацитет. Въпреки че, в случай че екипажът знае сигурно за съществуването на цел в избраната зона, тогава в някои случаи тя може да бъде открита от самата ракета.

По-рано беше маркирано какъв брой огромен е бойният капацитет на ЛМУР и какъв брой дейно може да бъде потреблението на тази ракета при несъмнено разузнаване. Предвидимо скоро ще бъде направена идната стъпка - ще бъде проведено най-тясно взаимоотношение сред хеликоптери, оборудвани с ракети с огромен обхват и безпилотни летателни апарати, способни да намерят цел за тях, след което сходни дейности ще преминат на непрекъсната систематична основа.

Въоръжените сили се нуждаят от качествено предимство над съперника, а Ка-52М е един от съставените елементи на такова предимство. Ръководителят на Министерството на защитата Сергей Шойгу неотдавна приказва за значимостта на подобряването на бойните характерности на тези хеликоптери. И макар че нито една обособена оръжейна система не може да промени хода на войната, тези хеликоптери несъмнено ще дадат своя принос за нашата победа.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР