Руските военни, заедно с бойците на ДНР и ЛНР, поеха

...
Руските военни, заедно с бойците на ДНР и ЛНР, поеха
Коментари Харесай

“Ние сме пушечно месо за тях”. За какво говорят украинските военнопленници

Руските военни, дружно с бойците на ДНР и ЛНР, поеха контрола над село Пески край Донецк, откъдето осем години обстрелваха столицата на републиката. Много бойци от въоръжените сили на Украйна се предадоха. Какво споделят за обстановката в украинската войска?

" Возих двеста "

Сергей Панин е от Николаевска област. Той е на 34 години, има четири деца, най-голямото е на 18. Мобилизирани са още през март - връчват им призовка на пункта, когато той и жена му отиват на пазар.

ВИДЕО: https://videon.img.ria.ru/Out/Flv/20220830/2022_08_30_PLENNYEPESKI2RIA_z5uivtu0.o31.mp4

Бащата на доста деца се надява до последно, че няма да бъде притеглен в армията. Включително и по здравословни аргументи: преди осем години аварирал, наранил дясната си ръка.

Въпреки това той е изпратен в 56-та бригада на ВСУ. " Имаше база в Запорожие - там носех храна. Готвиха ни в учебните заведения и детските градини. След това - в Днепропетровска област, там карах кола за спешна помощ, двама души бяхме изпратени в Невелское край Донецк. През юли бяхме трансферирани в Пески. "

Задачата на Панин е била да прибира мъртвите и ранените. " Не бях задължен да пътувам по фронта на “Газелата ”, само че трябваше. На доктрина хората се извеждат оттова на танк, под бронята. А ние се включваме по-късно. "

Той е бил на позициите " Хабиб ", " Вегас ", " Флагман " и " Рубин ". За три седмици в Пески той транспортира пет " двеста " и шест " триста ". Ранените са с контузни и охлузни рани. Някои от починалите безусловно са събирани на части. Попада в плен в средата на август.

" Чаках ротация, надявайки се да се преместя по-близо до дома. Честно казано, настроението в моето село е друго. Някои са за управляващите в Киев. Други не се интересуват под чие знаме ще живеят. Основното е, че хората желаят мир. "

Както и той. Между другото, той постоянно е пътувал до Русия - да работи в Москва. Сега чака замяна.

" Без техника и оръжие "

Колегата Сергей Панин - Александър Балт - е взет в армията в средата на май. " Директно от вкъщи. В противоположен случай затвор до 10 години. Доведоха ме във военната работа в Первомайск, Николаевска област ", споделя той.

“Имам длъжностен опит: през 2014-2015 година също бях мобилизиран ”, добавя той. Тогава той пазел боеприпасите. Този път задачата е била същата. " Осем от нас бяха трансферирани в региона на Донецк измежду нощ. Не знаехме къде отиваме, разбрахме едвам на място ", изяснява украинецът.

Посреща ги старши сержант, прави къса обиколка, не дава никакви инструкции. Пристигащите се разпръскват по позициите си, Балт е при Янтар. И още на идващия ден - в събота, 13-ти - той е покорен.

" Четири часа бяхме на пост. Дойде време да се преоблечем, само че нямаше никой ”, споделя боецът. “След няколко часа един от нашите отиде на прилежащата позиция да донесе вода - там го вързаха. След това и мен ”, признава Балт.

Той „ чака най-лошото “. " Все отново околните ми схванаха, че съм жив. Държат се добре с мен, няма от какво да се окайвам, уповавам се да се забележим скоро ", Балт употребява опцията да се обърне към околните си.

Той добавя, че не е срещалсред мобилизираните пламенни патриоти. " Всеки има работа, семейство - просто желае мир. Първоначално като мнозина мислех, че пазиме родината си. Но бяхме хвърлени като пушечно месо, напряко на фронта - без техника и обикновено оръжие. "

Заради това, прецизира боецът, частите се бунтували. Имало е доста въпроси към командването.

" Сам и "

" Всъщност бяхме оставени на произвола на ориста. Командата ненадейно се изпари някъде. Единственото, което ни посъветваха, беше да не стърчим ", споделя 50-годишният Андрей Кулай.

Минали две седмици, до момента в който ги реалокират на друга позиция, да ревизират по какъв начин е оборудвана. От десетина стигат четирима - има миномет. Оцелелите опиват в плен.

Има и опит – през 2014 година е служил в Националната армия. " Тогава всички бяха по-патриотично настроени. Смятаха протичащото се за почтена и вярна битка. Сега обаче нищо не е ясно. Ако хората желаят да живеят настрана, дано ”, твърди Кулай. “Болни, куци и остарели хора бяха отведени от Николаев ”, добавя той.

От позициите, признава боецът, е очаквал повече: “ Все отново осем години. Но те не бяха подготвени за дълга отбрана ”.

Надява се след време да се върне на работа като шлосер в транспортна компания.

Трудности с обмена

Андрей Кругленко в региона на Николаев чака майка си и брачната половинка си. Уведомлението е връчено през април. Някои се откупили - за 600 $. " Нямах толкоз доста подръкаи, аз съм елементарен служащ. И не желаех да поемам опасности ", признава той.

Първо, той охранявал съоръжение в Запорожие. Но през лятото бил изпратен на фронта. " Те трябваше да сменят тези, които бяха на първа линия. Не е ясно на какво съображение са формирани описите. "

Останах при Пески няколко дни. " Не знаем по какъв начин, за какво ни изпратиха там? Няма дисциплинираност - нито измежду бойците, нито измежду офицерите ", споделя боецът. “Взеха ни в плен, когато се връщахме на пост след копаене на окопи. Другарите имаха вяра, че ще ни бият и изтезават. Нищо сходно ”.

Това се удостоверява от комисаря по човешките права в ДНР Дария Морозова. Всички лишени от независимост, по думите ѝ, са обезпечени с храна, облекло и хигиенични артикули. Своевременно се оказва и здравна помощ.

Сега омбудсманът интензивно се занимава с въпроса за обмена. Между Киев и Донецк няма директен разговор, тъй че въпросът се взема решение от съветските договарящи. Морозова, въпреки това, събира писмата към родственици на пленниците ”

„ Във всички случаи без изключение обяснявам правата, стъпките, които би трябвало да се подхващат “, отбелязва тя.

Последната огромна замяна е в края на юни. Много бойци от ДНР, акцентира Морозова, се нуждаят от здравна помощ. Те са третирани грубо в нарушаване на Женевската спогодба. Правозащитникът се обръща към разнообразни интернационалните организации, само че отговор няма.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР