Руските власти са депортирали и задържали хиляди украински граждани и

...
Руските власти са депортирали и задържали хиляди украински граждани и
Коментари Харесай

Москва е похитила и задържала хиляди украинци - без обвинения и адвокатска защита

Руските управляващи са депортирали и задържали хиляди украински жители и са ги държали без обвинявания, правосъдни процеси или достъп до адвокатска отбрана, заяви Би Би Си.
За разлика от военнопленниците, не съществува механизъм за освобождение на тези арестувани цивилни жители. Без публични следствия, правосъдни процедури или дати на освобождение е невероятно да се проследят хората в съветската наказателна система.
Би Би Си събра разкази на хора, живеещи под съветска окупация, които са били задържани за това, че не са подкрепили съветската експанзия.

Руското министерство на защитата отговори на запитванията, като съобщи, че цивилните арестувани са " арестувани в сходство с условията на Женевската спогодба за отнасяне на военнопленници ".

Защитата на военнопленниците, планувана в Женевската спогодба, се ползва главно за военни, а не за цивилни пленници. Конвенцията не разрешава вземането на заложници, само че не разисква по различен метод опцията за цивилни пленници.

Действащите интернационалните правила плануват, че арестуваните лица би трябвало да бъдат упрекнати в нарушение на закон и да получат обективен правосъден развой.

Полина Муригина, юрист, основала плана " Всяко човешко създание " - организация, която търси цивилни в съветски затвори, съобщи, че украинските пандизчии, арестувани в Русия или в окупираните територии, рядко са упрекнати в съответно административно или престъпно закононарушение.

" Тъй като приказваме за задържане, това значи, че или в наказателния кодекс, или в административния кодекс би трябвало да има член, че " противодействието на войната " е административно нарушаване или закононарушение ", сподели тя.

" Тогава това ще даде процесуална опция за статута на тези хора и ние като правозащитници ще можем да изпратим юрист. Но на това получавам отговор: " Не, ние не ги упрекваме или подозираме в нищо, те просто са арестувани за опълчване на войната. "

Липсата на публични обозначения за тези арестувани значи, че хората изчезват в системата и за техните родственици става невероятно да ги открият, камо ли да им обезпечат юрист.

Адвокат Мария Ейсмонт съобщи, че хората, арестувани без обвинявания, на процедура нямат достъп до бранител.

" Нито аз, нито други сътрудници успяхме да намерим такива хора и да се срещнем с тях, макар че роднините желаеха да отидат и имаше информация къде се намират, а всеки арестуван има право на юрист ", сподели Ейсмонт.

Руската работа на Би Би Си заяви, че нито един от интервюираните по време на следствието юристи не е могъл да даде образец за сполучлива среща на бранител със хванат украинец.

" При оказването на помощ на такива пленници се сблъскахме с юридически абсурд: по-добре е, в случай че те мислят за нарушител ", сподели Муригина.

Някои от някогашните пандизчии оповестяват за брутално отношение от страна на съветските управляващи, в това число изтезания.

През декември " Политико " заяви, че Русия съзнателно употребява украински военнопленници, с цел да разпалва вълнения в Украйна и да предизвиква митинги против Киев. В началото на януари 230 украински военнопленници се завърнаха вкъщи от плен в границите на най-голямата замяна на пленници от началото на пълномащабната война с Русия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР