ГЕРБ отправи остра критика към наследството на бившия финансов министър

...
ГЕРБ отправи остра критика към наследството на бившия финансов министър
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Василев ни остави в наследство най-ниската събираемост

ГЕРБ насочи остра рецензия към наследството на някогашния финансов министър Асен Василев, откакто МФ разгласява доклада за осъществяването на държавния бюджет през първите три месеца на 2024 година

„ Данните са повече от притеснителни. Събраните доходи по държавния бюджет са едвам 19,4% от годишния проект, а би трябвало да са 25%. Толкова приблизително се е събирало за първите три месеца през предходните години. Такъв би трябвало и да е процентът, с цел да няма несъблюдение в края на годината. Дори в КОВИД-ната 2020 година осъществяването за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 %. “ - съобщи Красимир Вълчев.

Той уточни, че аналогична е обстановката с приходите от Данък добавена стойност. „ Изпълнението на годишния проект е едвам 21,5 %. Средногодишно през първите три месеца предишни години са се събирали 27% (всяко година януари месец приходите от Данък добавена стойност са по-високи, поради по-високо ползване през декември). “ - добави Вълчев.

Приходите от акцизи понижават с 11% по отношение на същия интервал на предходната година, макар по-високата данъчна база.

„ Това е най-ниската регистрирана събираемост, откогато имаме оповестена бюджетна статистика.

В номинална стойност това са 2,4 милиарда лв. по-малко доходи. Само за три месеца “, сподели той.

Според него е малко вероятноедно такова несъблюдение да се компенсира през идващите месеци. „ Нещо повече виждаме, че неизпълнението се е задълбочило по отношение на края на февруари. Това значи, че в случай че желаеме да задържим недостиг от 3 на 100, би трябвало да се режат разноските на системите и на общините. И то с огромна ножица. И защото настоящи непрекъснати разноски мъчно се режат, ще би трябвало за поредна година ще се орежат вложенията. “ - уточни Вълчев.

Той изрази терзание и във връзка на вложенията, които съгласно данните на Национален статистически институт през последните 3 години, като % от Брутният вътрешен продукт, са най-ниското си равнище от началото на века.

„ Т.е. още повече ще подкопаем капацитета си за развиване през идващите години. След като към този момент бяха понижени, като % от Брутният вътрешен продукт, разноските за обучение, опазване на здравето, просвета, просвета. След като беше повишен дългът, декапитализирана енергетиката и изхарчени заделените средства за автомагистрала „ Хемус “. " - сподели Вълчев.

„ Това е наследството от Асен Василев като финансов министър. Това е резултатът на контрабандата. Ако служебният министър на финансите не изрази отношение по изнесените данни, рискува да показа отговорността за свръхдефицита и неизпълнението на бюджета. “ - означи той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР