Русия провежда избори, осъдени от Киев, в окупирани украински региони

...
Руските власти провеждат местни избори в окупирани части на Украйна
Коментари Харесай

Руските власти провеждат местни избори в окупирани части на Украйна в опит да затегнат хватката си върху територии, които Москва незаконно анексира преди година и все още не контролира напълно.< /p>

Гласуването за създадени от Русия законодателни органи в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области вече започна и приключва в неделя. Изборите бяха денонсирани от Киев и Запада.

„Това представлява грубо нарушение на международното право, което Русия продължава да пренебрегва“, заяви тази седмица Съветът на Европа, най-важният орган за правата на човека на континента.

Киев повтори това мнение, като парламентът каза в изявление, че гласуването в райони, където Русия „води активни военни действия“, представлява заплаха за живота на украинци.

Украински официални лица призоваха други страни да не признават резултатите от вота, който външното министерство нарече „фалшиви избори“.

Гласоподавателите трябва да избират регионални законодателни органи, които. на свой ред. ще назначава областни управители. В провинциите Донецк и Луганск хиляди кандидати също се състезават за места в десетки местни съвети.

Гласуването е насрочено за същия уикенд като другите местни избори в Русия, която започна пълномащабно нахлуване в Украйна преди 18 месеца.

В окупираните региони предсрочното гласуване започна миналата седмица, когато служители на изборите ходеха от врата на врата или създадоха импровизирани избирателни секции на обществени места, за да привлекат минувачи.

Основният претендент на изборите е Единна Русия, лоялната на Путин партия, която доминира в руската политика, въпреки че други, като Комунистическата партия и националистическата Либерално-демократическа партия, също са в бюлетините.

За някои жители на Донецк и Луганск, големи части от които са държани от подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г., няма нищо необичайно в гласуването.

„През последните девет години ние се стремим да се сближим с Русия и руските политици са ни добре познати“, каза Сергей, 47-годишен жител на окупирания град Луганск, пред The. Информационна агенция Асошиейтед прес, като поиска фамилното му име да не бъде разкрито от съображения за сигурност. „Ние говорим руски и отдавна се чувстваме част от Русия и тези избори само потвърждават това.“

Някои избиратели в Донецк споделят чувствата на Сергей, изразявайки любов към Русия и казвайки, че искат да бъдат част от нея.

Херсон и Запорожие

Картината изглежда по-мрачна в Херсон и Запорожие. Жители и украински активисти казаха, че служителите в избирателните секции правят домашни посещения, придружени от въоръжени войници, и повечето избиратели знаят малко за кандидатите, до половината от които според съобщенията са пристигнали от Русия – включително отдалечени региони в Сибир и Далечния изток.

„В повечето случаи не познаваме тези руски кандидати и дори не се опитваме да го разберем“, каза Константин, който в момента живее в контролираната от Русия част на Херсонска област на източния бряг на река Днепър.

Използвайки само малкото си име от съображения за безопасност, Константин каза в телефонно интервю, че билбордове, рекламиращи руски политически партии, са изникнали покрай магистралите и преди гласуването са били превозени с автобуси служители на кампанията.

Но „местните разбират, че тези избори не влияят на нищо“ и „се провеждат с цел руска пропаганда“, каза Константин, сравнявайки тазгодишното гласуване с референдумите, организирани от Москва миналата година в четирите частично окупирани региона.

>

Тези референдуми бяха предназначени да поставят демокрация върху анексията. Украйна и Западът ги заклеймиха като измама и заклеймиха анексирането като незаконно.

Седмици след референдумите руските войски се изтеглиха от град Херсон, столицата на едноименния регион, и районите около него, отстъпвайки ги обратно на Украйна. В резултат на това Москва поддържа контрол над около 70 процента от региона.

Други три региона също са само частично окупирани и силите на Киев успяха да си върнат повече земя – макар и бавно и на малки парчета – по време на контранастъплението си тази година.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР