Руските власти може и да са закрили вестника му, но

...
Руските власти може и да са закрили вестника му, но
Коментари Харесай

Критик на Путин: Те ги подготвят, че ядрената война е нещо нормално

Руските управляващи може и да са закрили вестника му, само че журналистът Дмитрий Муратов отхвърля да бъде заглъхнал. CNN се срещат в Москва с главния редактор на " Новая газета " и съветски притежател на Нобелова премия за мир - Муратов, който е обезпокоен до каква степен ще стигне Кремъл в борбата си със Запада.

" Две генерации са живели без опасност от нуклеарна война ", споделя ми господин Муратов. " Но този интервал завърши. Ще натисне ли Путин нуклеарния бутон, или няма да го направи? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже сигурно. "

Откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година, нуклеарните саби на Москва са шумни и чести.

Високопоставени чиновници пускат недоловими подмятания, че западните страни, които въоръжават Украйна, не би трябвало да тласкат Русия прекомерно надалеч. Преди няколко дни съветският президент Владимир Путин разгласи, че възнамерява да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Тогава един от най-близките му сътрудници, Николай Патрушев, предизвести, че Русия разполага със " модерно неповторимо оръжие, способно да унищожи всеки зложелател, в това число и Съединени американски щати ".

Блъф или опасност, която би трябвало да бъде взета на съществено? Г-н Муратов е доловил тревожни знаци вътре в Русия.

" Виждаме по какъв начин държавната агитация приготвя хората да мислят, че нуклеарната война не е нещо неприятно ", споделя той. " По телевизионните канали тук нуклеарната война и нуклеарните оръжия се популяризират по този начин, като че ли популяризират храна за домашни любимци. "

" Те афишират: " Имаме тази ракета, онази ракета, различен тип ракета ". Говорят за ориентиране към Англия и Франция; за предизвикателство на нуклеарно цунами, което да отмие Америка. Защо споделят това? За да бъдат хората тук подготвени. "

Неотдавна по съветската държавна телевизия прочут водещ на токшоу предложи Русия " да разгласи всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Обединеното кралство за законна цел за [Русия] ".

Същият водещ предложи също по този начин " да се съпостави със земята един остров със стратегически нуклеарни оръжия и да се извърши пробно изстрелване или изстрелване на тактически нуклеарни оръжия, тъй че никой да не си прави илюзии ".

Въпреки това държавната агитация тук показва Русия като мирна страна, а Украйна и Западът - като агресори. Много руснаци имат вяра в това.

" Хората в Русия са облъчени от пропагандата ", споделя господин Муратов. " Пропагандата е тип радиация. Всеки е предразположен на нея, освен руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, обществени медии като VK [руската версия на Facebook], които обслужват напълно държавната идеология. "

" Но какво ще стане, в случай че на следващия ден пропагандата внезапно спре? " Питам. " Ако всичко утихне? Какво ще си помислят руснаците тогава? "

" Нашето младо потомство е прелестно ", дава отговор господин Муратов. " То е добре образовано. Близо един милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са изрично срещу това, което се случва в Украйна. Те са срещу пъкъла, който Русия е основала там.

" Убеден съм, че незабавно щом пропагандата спре, това потомство - а и всички останали със здрав разсъдък - ще проговорят ".

" Те към този момент го вършат ", продължава той. " Срещу руснаците, които са протестирали, са формирани двадесет и една хиляди административни и наказателни каузи. Опозицията е в пандиза. Медиите са затворени. Много деятели, цивилни жители и публицисти са оповестени за задгранични сътрудници.

" Има ли Путин база за поддръжка? Да, голяма. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствен внук, като на човек, който ще ги отбрани, който им носи пенсията всеки месец и всяка година им пожелава радостна Нова година. Тези хора имат вяра, че техните същински внуци би трябвало да отидат да се бият и да умрат ".

Миналата година господин Муратов продаде на търг своята Нобелова премия за мир, с цел да събере пари за украинските деца бежанци. Той няма огромен оптимизъм за бъдещето.

" Никога повече няма да има естествени връзки сред народите на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се помири с тази покруса. "

" В Русия ще продължат политическите репресии против всички съперници на режима ", добавя той.

" Единствената вяра, която имам, е в младото поколение; тези хора, които виждат света като другар, а не като зложелател, и които желаят Русия да бъде обичана и Русия да обича света.

" Надявам се, че това потомство ще надживее мен и Путин. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР