Руските служби за сигурност конфискуват паспортите на висши служители и

...
Руските служби за сигурност конфискуват паспортите на висши служители и
Коментари Харесай

Ограничения: Русия конфискува паспортите на висши служители

Руските служби за сигурност конфискуват паспортите на висши чиновници и ръководители на държавни компании, с цел да предотвратят пътувания в чужбина, защото в режима на президента Владимир Путин се шири параноя от приключване на информация и дезертиране, написа Financial Times.

С оглед на към момента продължаващата инвазия на Русия в Украйна чиновниците по сигурността са стегнали условията за пътешестване в държавния бранш, като са поискали от някои видни фигури и някогашни чиновници да предадат документите си за пътешестване, обявиха няколко души, осведомени с въпроса.

Засиленият напън отразява дълбоките съмнения на Кремъл и ФСБ, организацията правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), по отношение на лоялността на съветския цивилен хайлайф, доста от които в частен проект се опълчват на войната в Украйна и се тормозят от нейното влияние върху метода им на живот.

Дмитрий Песков, представителят на Путин, удостовери, че Русия е стегнала рестриктивните мерки за пътешестване в чужбина за някои, които работят в " чувствителни " области. " За това има по-строги правила. На някои места те са формализирани, а на някои места зависят от съответно решение... за съответни чиновници ", сподели той пред Financial Times. " От началото на специфичната военна интервенция на този въпрос се обръща повече внимание ".

Още от руско време съветските чиновници с достъп до държавни секрети от приблизително равнище са задължени да оставят паспортите си в сейф, ръководен от " специфичен отдел ", внедрен в техните министерства и компании. Но съгласно някогашни чиновници и ръководители съветските служби за сигурност рядко са ползвали тези правила.

Това се промени след нахлуването в Крим през 2014 година, когато службите за сигурност започнаха да предизвестяват да не се пътува до страни като Съединени американски щати или Обединеното кралство. След пълномащабното навлизане в Украйна предходната година рестриктивните мерки се ползват доста по-широко и зависят значително от капризите на обособени чиновници по сигурността, внедрени в държавните институции, споделят източниците.

Поради тази причина ограниченията за сигурност се разграничават в другите държавни институции, като някои от тях изискват даже от междинни фигури да се въздържат от пътувания в чужбина, а други дават общо позволение на висши чиновници да пътуват в чужбина в границите на рационалното.

На ръководителите на една от огромните държавни промишлени компании е неразрешено да пътуват на повече от два часа път от Москва без публично позволение, споделя един от хората.

В други случаи чиновници на ФСБ са поискали от някогашни чиновници, които преди този момент са имали достъп до държавни секрети, да предадат паспортите си, а даже и от някои, които в никакъв случай не са имали подобен достъп, настояват осведомени.

Александра Прокопенко, някогашен чиновник на съветската централна банка, съобщи, че рестриктивните мерки за издаване на паспорти към този момент не се отнасят единствено за лица с позволение за достъп до класифицирана информация.

" Сега те идват при избрани хора и споделят: " Моля, предайте алените си цивилен паспорти, тъй като имате достъп до сензитивна за родината информация и желаеме да направляваме придвижването ви ", сподели тя.

Руските служби за сигурност имат съвсем цялостна независимост на деяние при тълкуването на разпоредбите според промените на законите за държавната загадка, шпионажа и измяната, сподели Прокопенко. Тя напусна централната банка след нашествието предходната година и в този момент е гостуващ помощник в Германския съвет за интернационалните връзки.

" По принцип всяка информация може да се смята за секретна, тъй че внедрените чиновници на ФСБ стартират да ви споделят, че разполагате с сензитивна информация. Каква е тя? Защо е секретна и кой взема решение това? Никой не знае ", споделя Прокопенко.

Песков съобщи, че решенията " зависят от съответната сфера на работа " както на компанията, по този начин и на обособеното лице. " Те могат да бъдат повече или по-малко чувствителни ", сподели той.

Кремъл също по този начин постави известни старания да разшири неофициалната възбрана, тъй че да обхване повече чиновници. След поредност от обществени кавги поради изтекли фрагменти на депутати, почиващи в Дубай и Мексико, през януари долната камара на съветския парламент задължи депутатите да уведомяват началниците си за задграничните си работни пътувания.

Според съветския вестник " Комерсант " минимум седем района са издали строги рекомендации против пътуванията в чужбина на локалните чиновници.

През февруари Евгений Пригожин, създател на фамозната паравоенна група " Вагнер ", прикани за цялостна възбрана на пътуванията в чужбина за длъжностни лица, както и за вдишване на отговорност за техните родственици, аморално държание, несъразмерна проява на финансови благоприятни условия и корист с първокласни артикули “.

Тези дейности се подхващат в миг, когато измежду елита нараства недоволството от продължаващите военни дейности и тяхното влияние върху метода им на живот. Някога, когато можеха да харчат благосъстоянието си за имения, яхти и пансиони за децата си на Запад, съветските служители и олигарси в този момент се оплакват от това, че са лимитирани в страни, които не се считат за " недружелюбни ", споделят няколко представители на елита пред FT.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР