Руските сили се опитват да използват тактическите възможности от превземането

...
Руските сили се опитват да използват тактическите възможности от превземането
Коментари Харесай

Анализ на Института за изследване на войната: Шойгу продължава да изтъква скорошните руски успехи

Руските сили се пробват да употребяват тактическите благоприятни условия от завладяването на Авдеевка. Изглежда ще поддържат релативно висок ритъм на настъпателни интервенции, ориентирани към нахлуване допустимо най-далеч в региона на Авдеевка, преди украинските сили да съумеят открият по-сплотена и по-трудна за навлизане отбранителна линия в региона, представено от News.bg.

Те краткотрайно понижиха темпото след завладяването на селището на 17 февруари. Но по-късно възобновиха офанзивите на запад и северозапад.
Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитро Лиховий съобщи на 27 февруари, че съветските сили неотдавна са нараснали размера на своите щурмови групи в посока Авдеевка през западна Запорожка област - от дребни групи с размер на отряд до размер на взвод и даже рота.

В момента концентрират офанзивите западно от Авдеевка в посока Бердичи, Орловка и Тоненке, където украинските сили откриха непосредствени отбранителни позиции.

Лиховий и командирът на украинската Таврийска група сили Александър Тарнавски обявиха, че отбранителните линии са по Тоненке-Орливка-Бердичи към 27 февруари. Украински военни наблюдаващи ги характеризират като " разочароващи " и " проблематични ", все пак.

Превземането разреши да натиснат позициите, които украинските сили са обслужили за по-кратък интервал от украинските позиции в Авдеевка или по-на запад, и съветските сили евентуално поддържат високо оперативно движение, с цел да се опитат да употребяват тази тактическа опция. Руските сили може да съумеят да завладяват обитаеми места директно на запад и северозапад от Авдеевка през идващите седмици, само че евентуално ще забавят така и така релативно бавната скорост. Този сложен терен евентуално ще ограничи по-нататъшните съветски тактически победи и ще разреши на украинските сили да открият готови отбранителни позиции. Които и евентуално ще доведат до възможната кулминационна точка на актуалните съветски офанзивни старания в региона.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу продължава да акцентира скорошните съветски тактически триумфи в Украйна като обилни победи на бойното поле за политически цели преди идните съветски президентски избори. Шойгу се обърна към колегията на съветското министерство на защитата (МО) на 27 февруари и заяви, че съветските сили не престават напъните за възстановяване на позициите си в направленията Донецк (Авдеевка) и Купянск (граничната зона на Харковско-Луганска област).

Шойгу заяви, че съветските сили са изтласкали украинските сили от Ласточкине и Сиверне (и двете западно от Авдеевка) и Победа (югозападно от град Донецк) и твърди, че съветските сили са завладяли към 327 квадратни километра територия от началото на 2024 година В момента ISW смята, че съветските сили са завладяли по-близо до 205 квадратни километра от 1 януари 2024 година и Шойгу евентуално съзнателно е надценил съветските териториални облаги. Хвалбите на Шойгу за завладяването от страна на Русия на доста дребни обитаеми места с лимитирано тактическо значение допуска, че съветското МО се пробва да подчертае даже такива дребни облаги, с цел да показа облика на непрекъснато напредваща съветска войска.

Трите селища, които Шойгу избра да подчертае на обществено място, се състоят от дребни полуградски зони, обхващащи няколко блока, тъй че завладяването на тези селища от съветските сили беше тактическо начинание. ISW неотдавна оцени, че съветското министерство на защитата евентуално се пробва да употребява последните тактически придобивки, с цел да генерира позитивни осведомителни резултати преди президентските избори през март 2024 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР