Руските сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да

...
Руските сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да
Коментари Харесай

Сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу протест в Херсон

Руските сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да разпилян проукраински протест в окупирания град Херсон в сряда, заяви основният прокурор на Украйна, съобщи Ройтерс.

Според локалните управляващи Русия е назначила собствен кмет на Херсон във вторник, откакто нейни войски са поели административните здания в районната столица, която е първият огромен градски център, който беше високомерен след нашествието на 24 февруари, оповестява Българска телеграфна агенция.

Някои поданици са организирали периодически антиокупационни акции и през вчерашния ден още веднъж се събраха тълпи в центъра.

" По време на кротичък проукраински протест на площад " Свобода " в град Херсон, военнослужещи от съветските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати против цивилното население ", се споделя в известие от офиса на основния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

То гласи, че минимум четирима души са били ранени и че прокурорът води следствие.

Русия не разяснява случая незабавно.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали митингите, като съобщи в послание късно вечерта, че е " признателен на всеки, който не се е отказал, който стачкува, който подценява окупаторите и демонстрира на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще ".

Малко по-късно осведомителна организация РИА Новости, базирайки се на източник от службите за сигурност, заяви, че Украйна е изстреляла три ракети по центъра на града, само че съветските окупационни сили са свалили две от тях.

Във вторник Русия съобщи, че е открила цялостен надзор над Херсонския район, който е стратегически значим, защото обезпечава част от сухопътната връзка сред анексирания полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки региони в източната част на страната.

Областният шеф напусна Херсон във вторник, заявявайки, че окупацията значи, че неговата администрация няма различен избор, с изключение на да напусне.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР