Руските рафинерии се превърнаха в основна цел на украинските дронове,

...
Руските рафинерии се превърнаха в основна цел на украинските дронове,
Коментари Харесай

Руските рафинерии се превърнаха в основна цел на украинските дронове, това може да доведе до прекъсване на доставките на гориво на фронта

Руските рафинерии се трансфораха в съществена цел на украинските дронове, това може да докара до спиране на доставките на гориво на фронта. Украйна тества нова тактичност за офанзиви с дронове: украинските въоръжени сили внезапно усилиха ударите с дронове против уреди на съветската горивна инфраструктура. От началото на годината към този момент са наранени 9 рафинерии. Атаките надалеч не са безобидни. В случай на сполучливо попадение рафинерията може да не действа дълго време, а глобите усложняват ремонта. Ако три южни петролни рафинерии спрат по едно и също време, са вероятни съществени спирания в доставките на гориво за фронта.

Санкциите към момента не са засегнали нито производството, нито преработката на съветски нефт. Страната е изцяло самодостатъчна с гориво, оставяйки повече от половината нефт вътре. Приблизително половината от създаденото гориво също се изнася (главно дизел и мазут). Но повредите и детонациите, за разлика от глобите, могат да доведат до дълго прекъсване на преработвателните предприятия. Поради лимитираните доставки на съоръжение и аварийни елементи за петролната промишленост, при положение на огромни опустошения Русия може да се сблъска с краткотраен дефицит на бензин и дизел.

Девет случая от началото на годината

От началото на годината дроновете към този момент са достигнали девет съветски рафинерии, само че към момента има малко в действителност ефикасни удари. Първата сериозна жертва беше една от най-големите петролни рафинерии в Русия – петролната рафинерия на Роснефт в Туапсе. Запалила се е вакуумната колона, посочи източник на The Insider от градската администрация. Според източници на Ройтерс работата на завода е спряна до март.

Вакуумното устройство е главната цел в такива съоръжения. Течните петролни артикули са сложни за запалване даже с експлозиви, пуснати от дронове. Петролните рафинерии са доста здрави и добре предпазени структури, издигнати с упованията, че могат да бъдат атакувани, изясни специалистът от Carnegie Endowment Сергей Вакуленко. Но в случай че попаднете в колоната за делене на нефтени газове, „ можете да предизвикате детонация и забележителен пожар “.

На терминала в Уст-Луга, който беше нападнат три дни преди петролната рафинерия в Туапсе, евентуално също са били ориентирани към конвоя, само че дронът не е достигнал.

Във Волгоградската петролна рафинерия на Лукойл, сутринта на 3 февруари, дрон се разруши в първично рафиниращо оборудване, евентуално такова, което е било приключено с рационализация едвам през 2022 година Вакуумната колона е част от такава апаратура, само че не е ударено в нея, а в тръбопровода. В същия ден Лукойл заяви, че заводът работи обикновено. Това дружество е най-големият производител и снабдител на петролни артикули в Южния федерален окръг.

Русия отговори, като нападна петролната рафинерия в Кременчуг с две ракети „ Искандер “.

За първи път съветски ракети удариха най-голямата петролна рафинерия в Украйна (проектен потенциал 18,6 милиона тона годишно) през април 2022 година Тогава от регионалната администрация споделиха, че няма да възвърне работа до края на годината. През февруари 2023 година някогашният народен представител от Върховната рада Олег Царьов сподели, че по негови данни заводът в никакъв случай не е бил затварян изцяло.

Преди това, на 15 януари, се случи повреда в Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез в Кстово. Това е най-голямата рафинерия на Лукойл и четвъртата в цяла Русия. Инсталацията за каталитичен крекинг там се повреди. Но външно въздействие не е доказано. По-късно, на 31 януари, дроновете бяха свалени покрай рафинерията.

 

Източник – The Insider /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР