Руските олигарси са знаели предварително за датата на руската инвазия

...
Руските олигарси са знаели предварително за датата на руската инвазия
Коментари Харесай

Руските олигарси са знаели за войната предварително и са побързали да скрият активи

Руските олигарси са знаели авансово за датата на съветската инвазия в Украйна и са почнали да трансферират свои активи на имената на свои близки, с цел да избегнат глобите. До такива заключения стигна FinCen, организацията за битка с финансовите закононарушения към Министерството на финансите на Съединени американски щати в следствие на дейностите на съветския наедрял бизнес в навечерието на войната, оповестява Би Би Си.
Медията се базира на отчети от други структури, които оповестяват за съмнителни транзакции по сметки и средства на редица руснаци. FinCen се концентрира върху трендовете, следени в отчетите на Закона за банковата загадка (BSA) от март 2022 година до октомври 2022 година Става дума за съветски олигарси, високопоставени лица и лица, фигуриращи в санкционните описи. Въз основа на 454 отчета, описващи подозрителна активност за десетки милиарди долари, организацията разпознава три съществени трендове.
Първо, съветските олигарси са преместили или трансферирали средства и активи към времето на съветската инвазия, като са ги трансферирали на най-близкото обграждане или членове на фамилията.
Второ, съветските олигарси при започване на годината са купували задгранични недвижими парцели или скъпи артикули: бижута или изкуство.
И трето, няколко олигарси са почнали да трансферират средства от сметки в Русия към сметки в други страни, в това число Съединени американски щати, малко преди или по време на съветската инвазия.
FinCen счита, че олигарсите са работили по скица, сходна на тази, следвана от Роман Абрамович. През януари английският Guardian, базирайки се на документи от кипърската компания Meritservus, заяви, че милиардерът малко преди началото на войната е трансферирал активи за минимум 4 милиарда $ на седем деца, най-малкото от които е на 9 години.
Преди нашествието Абрамович притежаваше най-малко 10 тръста, регистрирани в Кипър и Джърси. През февруари той стартира тяхната метаморфоза. Децата на милиардера стават акционери на огромни съветски компании и притежатели на скъпи парцели. Процедурата по метаморфоза завършва в деня на началото на войната - 24 февруари.
След експлоадирането на войната в Украйна държавните управления на Англия и Европейския съюз постановиха наказания против Абрамович, обвинявайки го, че се облагодетелства от връзките с Владимир Путин. Абрамович отхвърля връзки с Кремъл.
Докладите на FinCEN и BSA се употребяват от REPO (Работна група за съветски елити, подставени лица и олигарси) за търсене на активи на руснаци, които са обект на наказания. От началото на войната тя блокира или замрази повече от 30 милиарда $ съветски активи и мощно ограничи достъпа на глобени руснаци до интернационалната финансова система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР