Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве

...
Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве
Коментари Харесай

Ожесточени боеве в Донбас и Запорожието, а Киев все повече се тресе от корупционния скандал

Руските окупационни сили и украинските войски още веднъж водят яростни боеве към градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, съобщи ДПА като се базира на известие на украинския общоприет щаб в Киев.

Според направеното довечера известие съветските офанзиви са били отблъснати с огромни загуби.

Като част от напъните си да превземе цялата Донецка област, съветската войска нападна " без да се преценява със личните си загуби ", се споделя в известието.

Няма удостоверение от самостоятелен източник на тези известия, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Междувременно съветските военни оповестяват за усилване на боевете в централната Запорожка област.

След настъплението на съветски елементи през последните дни се следи прегрупиране и препозициониране на части от украинска страна, съобщи ТАСС.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в границите на идващото денонощие ще извърши кадрови промени измежду чиновници на управителни постове в държавното управление и районите, съобщи Ройтерс.

" Вече съм взел някои кадрови решения - някои още през днешния ден, а други ще взема на следващия ден, касаещи ръководители на разнообразни равнища в министерствата и други централни държавни структури, както и в районите и правоприлагащите органи ", сподели Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Ден преди този момент украинският президент даде обещание да се пребори с корупцията на всички равнища в администрацията на фона на изказвания за взимане на подкупи и злоупотреби от украински служители.

" Вражеският обстрел и офанзиви не престават непрестанно ", добави още Зеленски в своето видеообръщение. " Битката за Донбас обаче продължава, както и борбата за Южна Украйна. Виждаме Русия да концентрира войските си, само че знаем по какъв начин да отговорим ", заключи украинският президент.

Появи се и информация за кадровите промени в държавното управление в Киев. Според украинското издание " Страна " заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко е подал оставка. Оставки подават и обвързваните с него ръководители на Днепропетровска, Запорожка, Сумска и Херсонска област.

Олексий Кулеба, началник на регионалната администрация в Киев, поема поста от Тимошенко. Има разнообразни клюки за бъдещето на Тимошенко. Например, че може да бъде назначен за началник на регионалната администрация в Херсон.

Що се отнася до държавното управление, през вчерашния ден сутринта се появиха клюки за оставката на трима министри - министъра на енергетиката Герман Галушченко, министъра на спорта Вадим Гуцайт и министъра на стратегическите браншове на индустрията Павел Рябикин.

Що се отнася до министъра на защитата Олексий Резников, след неотдавнашния корупционен скандал с покупката на скъпи артикули за ВСУ, апелите за неговата оставка бяха потушени. А след съвещание на парламентарната комисия по национална сигурност и защита, " прислужниците на народа " взеха министъра под своя протекция, като обявиха, че няма никакви искания към него. Така че явно няма заповед за уволнението му. Поне към този момент, написа изданието.

Резников изрично отхвърли публикуваната в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на мощно повишени цени, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на защитата в доста значим миг ", написа той във " Facebook ".

Резников добави, че обвиняванията не почиват на обстоятелства и даде обещание цялостна бистрота при следствието.

Той изясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на повишени цени с техническа неточност при изписването на единични бройки и килограми.

" Всъщност това е постоянно срещана техническа неточност, допускана от доставчика, който е желал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой ", уточни министърът.

Това изяснява трикратно по-високата цента на въпросния артикул спрямо тази в комерсиалните вериги в Киев, добави той.

До повишение на цените водят и транспортните разноски, включващи и рисковете от доставки наоколо до фронта, акцентира Резников. По думите му плануваните средства за дневната дажба на един боец възлизат на малко под 3,7 $.

Според него нарастването на разноските от предходната година възлиза на 21,5 %, което е под формалното ниво на инфлацията от 26,6 %.

Преди дни украинският вестник " Огледало на седмицата " (Zn.Ua) разгласява информация за цените на военни поръчки, която провокира неспокойствие в Украйна, считана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава виновните органи потвърдиха, че към този момент са почнали следствия на покупки на стойност към 325,9 милиона $.

Украйна отблъсква съветските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разноски зависи значително от парите на Запада, отбелязва ДПА.

Същевременно към момента има и непотвърдени клюки за оставката на министър-председателя Денис Шмигал, който е тясно обвързван със обвинения в корупция заместник-министър на инфраструктурата, общините и териториалното развиване Васил Лозински.

На фона на корупционния скандал Съветът за национална сигурност и защита на Украйна издаде разпореждане, с което забрани на редица държавни чиновници и чиновници на правоприлагащите органи да пътуват в чужбина без служебна цел.

Забраната за пътешестване беше наложена на министрите и техните заместници, народни представители, ръководители на централни органи на изпълнителната власт и техните заместници, ръководителя на президентската канцелария и неговите заместници, както и ръководителите на други служби, основани от президента. Освен това страната не могат да напущат ръководителите на Службата за сигурност на Украйна и на Нов български университет и техните заместници, всички членове на Националния ефирен съвет, на Централната изборна комисия и на Сметната палата, омбудсмана и неговите представители, ръководителите на всички други държавни органи и техните заместници, ръководителите на всички локални управляващи, съдии от Конституционния съд и други съдии, прокурори,

Освен това СБУ е натоварена със задачата да ревизира законността на решенията на всички държавни организации по отношение на пътуванията на жителите в чужбина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР