Руските местни компании и дистрибутори заемат мястото на западния бизнес.

...
Руските местни компании и дистрибутори заемат мястото на западния бизнес.
Коментари Харесай

Отидоха си и не се върнаха: Какво ще замени чуждестранните марки в Русия

Руските локални компании и дистрибутори заемат мястото на западния бизнес. И по този начин, съвсем всички магазини на „ Найки “ бяха трансферирани на „ Инвентив Ритейл Груп “, остатъците и правата върху комерсиалните етажи на „ Левис “ бяха закупени от мрежата „ Джей-Ен-Ес “. Подобна е обстановката и с " още веднъж отворените " „ ЛОситан “, „ Старбъкс “ и други марки - те към този момент са благосъстоятелност на съветски бизнесмени.

Оттегляне непременно

Повече от 75% от задграничните компании са останали в Русия, сподели ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин. Тези, които напуснаха пазара, понесоха големи разноски. „ Маркс и Спенсър “ оцени вредите на 38,9 милиона $, „ МакДоналдс “ загуби сред 1,2 и 1,4 милиарда $, а общите загуби надвишават 200 милиарда $.

Повече от останалите, съгласно Центъра за стратегически проучвания, са потърпевши представители на петролната и газова промишленост, банковия бранш и автомобилната промишленост. Освен това фирмите продадоха локални подразделения на нови притежатели с отстъпка до 70%.

Правителството откри наложителна отстъпка от минимум 50% и позволи продажбата на бизнес единствено със единодушието на съответното ведомство. Заедно с други защитни ограничения това направи много скъпо излизането от пазара.

Една от тежките последствия от ликвидацията на огромните предприятия са всеобщите съкращения. Западът осигуряваше 285 хиляди работни места, най-вече в ИТ, ресторантьорството, хранително-вкусовата и автомобилната индустрия. Около 40% от предприятията се занимават със комплицирано произвеждане, най-вече в автомобилната промишленост и тежкото машиностроене. Това са шведски, финландски, немски и швейцарски компании. Те обезпечават повече от половината работни места. Въпреки това, съгласно ЦСИ, съвсем 70% от тях възнамеряват да трансферират локалните си звена на нови притежатели, които по предписание се задължават да задържат личния състав.

Оставена отворена врата

Например съветският бизнес „ Валио “, включващ марката „ Виола “, изкупи групата „ Велком “, „ Нисан “ и „ Рено “ и трансферира производството на страната.

Същото е и в търговията на дребно. Мрежата „ Найки “ беше добита от „ Инвентив Ритейл Груп “. Други работят под франчайзинг („ Манго “), а някои просто смениха операторите: да вземем за пример „ Крокс “ се върна под управлението на „ Клер “. Продуктите на „ Уникло “ към този момент могат да бъдат закупени в онлайн магазина „ Ламода “, остатъците от ИКЕА са налични в „ Яндекс.Маркет “.

Германският тръст „ Хенкел “ избра да напусне и съгласно Симоне Багел-Трах, ръководител на Комитета на акционерите и Надзорния съвет, ще приключи активността си в Русия допустимо най-скоро.

Според писмото на генералния шеф на представителството на „ Хенкел “ в Русия Сергей Биковски до доставчиците, от 2023 година концернът работи под името „ Лаб Индустрис “. Както означават в Министерството на индустрията и търговията, по-специално заводът в Енгелс работи в естествен режим.

Видими промени

Всичко това не можеше да не повлияе на обстановката в комерсиалните центрове.

„ Сега в комерсиалния център приблизително до 30% от пространството не работи, трафикът е намалял с 25-40% спрямо предкризисната 2019 година, съгласно проучвателен центрове. В сегмента на всеобщия пазар вниманието на потребителите е пренасочени към пазари, защото евтините съветски марки са по-изгодни за търговия в интернет, което разрешава да не се харчат пари за наем “, споделя Константин Панарин, вицепрезидент на информационната организация КРОС, началник на отдела за мода и недвижими парцели.

Що се отнася до скъпите марки, те не могат да бъдат сменени бързо. „ Сред съветските или азиатските производители малко на брой могат да се конкурират с европейците в региона на историята, традициите, материалите, известността “, изяснява специалистът.

Въпреки това освободените площи в комерсиалния център последователно се заемат още веднъж. Включително локалната „ Мелън Фешън “, която има марките „ Зарина “, „ Лав Репъблик “, „ Бифри “. „ Фиба Ритейл “ с франчайз ГАП възнамерява да попълни пазара с турски артикули. Предприемачи от Китай и страните от Оперативно-наблюдателно дело интензивно популяризират своите артикули.

Според Асоциацията на фирмите за търговия на дребно локалните производители са заменили една на всеки седем марки на оттеглящите се корпорации. ЦСИ оповестява, че повече от 57% от тези компании имат съветски краен бенефициент.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин означи, че нашите предприятия сполучливо изместват западния бизнес и усилват производството. Така, съгласно него, производството на медикаменти се е нараснало с 15%. „ До 70% от антибиотиците, продавани в Русия, се създават в Русия, в сегмента на публичните поръчки делът на локалните артикули доближава 90% “, разяснява Рустем Муратов, основен изпълнителен шеф на „ Бинофарм “.

Според изследване на аналитичната услуга „ КлаудПеймънтс “ търсенето на локални артикули, в това число облекла, също е повишено. Оборотът е повишен с 61%, междинната сметка - с 20%. Според някои оценки до 2030 година съветските фешън марки ще заемат половината от пазара.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР