Руските медии го наричат Дарт Вейдър, а сред базираните в

...
Руските медии го наричат Дарт Вейдър, а сред базираните в
Коментари Харесай

Колко е богат Сивият кардинал на Кремъл?

Руските медии го назовават Дарт Вейдър, а измежду основаните в Москва американски дипломати той е прочут като "сивия кардинал на Кремъл " заради голямото му политическо въздействие.

Става въпрос за Игор Сечин - 61-годишния основен изпълнителен шеф на държавния петролен колос Роснефт, който от дълго време е считан за неофициалния заместител на Владимир Путин.

Непоколебимата преданост на Сечин към Путин през последните две десетилетия го направи извънредно богат. Трудно е да се каже обаче тъкмо какъв брой богат, защото положението му е съвсем толкоз непрозрачно, колкото и това на самия Путин, написа списание Forbes.

Освен акциите в Роснефт, по документи той не има съвсем нищо. Но въз основа на медийните изявления оценките на яхтите, предоставени от VesselsValue, изданието пресмята, че Сечин има минимум 800 милиона $. Или най-малко до момента в който не беше ударен от глобите, наложени на него и останалите доближени на Кремъл олигарси след съветската инвазия в Украйна.

Най-ценните активи на Sечин са две от най-луксозните яхти в света - 135-метровата Crescent, която има две площадки за хеликоптери плюс киносалон, салон за хубост и плувен басейн, оценена на 511 милиона $, и 85-метровата Amore Vero (първоначално кръстена Св. принцеса Олга на втората му някогашна брачна половинка Олга Сечина до развода им през 2017 г.), която коства 134 млн. $ и има плувен басейн, превръщащ се в платформа за хеликоптер.

Не е ясно дали плавателните съдове са благосъстоятелност персонално на Игор Сечин или се управляват посредством медиатори, само че през март и двата плавателни съда бяха иззети - Crescent в Испания, а Amore Vero във Франция.

Сечин и децата му Иван (който също беше санкциониран), Инга и Варвара също имат недвижими парцели в първокласното московско предградие Рубльовка. Според съветския вестник "Ведомости " изпълнителният шеф на Роснефт е почнал да строи къща върху повече от 7 акра земя в Рубльовка през 2014 година, а децата му получават повече от 8 акра в съседство през идната година.

Имотите са закупени за общо 110 милиона $, съгласно изданието, което след това беше съдено от Сечин поради интервенция в неговия "личен живот ".

Руски съд принуди вестника да отстрани публикацията за нарушение на поверителността на Сечин четири месеца по-късно. Имотът през днешния ден коства близо 100 милиона $. Сечин има и дребен дял - по-малко от 1%, в Роснефт, който е на стойност към 77 милиона $.

Как Игор Сечин натрупва своето благосъстояние?

Една от теориите е, че той отклонява в своя изгода обилни парични потоци от Роснефт, която е вторият по величина производител на нефт в света и има активи за над 20 милиарда $ през 2020 година

„ Сечин на процедура управлява паричните потоци на Роснефт от към 20 години. Компанията е най-големият генератор на пари в Русия. Когато сте в позиция да диктувате къде отиват тези пари, можете да насочите избрани потоци в една или друга посока “, споделя опозиционният политик и икономист Владимир Милов, който заема поста заместник-министър на енергетиката на Русия през 2002 година

Друга доктрина е, че Сечин получава част от приходите от мрежите за интернационална търговия на Роснефт.

"Има четири метода да печелите пари като олигарх в Русия. Едният е разграбването на активи. Най-често срещани са публичните поръчки с отстъпки. Третият метод е манипулирането на цената на акциите, а четвъртият са заеми, които се взимат и не се връщат. За Сечин несъмнено е по малко от всички “, споделя шведският икономист Андерс Ослунд, който поучава Борис Елцин по отношение на пазарните промени с Джефри Сакс при започване на 90-те години на предишния век.

За разлика от олигарсите, които са били дългогодишни другари на Путин – като някогашния му спаринг сътрудник по джудо Аркадий Ротенберг и медийния магнат Юрий Ковалчук, Сечин наподобява не е бил заплатен със забележителна благосъстоятелност в който и да е бизнес.

„ Сечин е прислужник на Путин “, споделя Аслунд. Според специалистите, представени от Forbes, доказателство за това е относително дребният му дял в Роснефт.

"Той се държи по-малко като съвременен олигарх, който се обогатява и открива надзор върху активите, а повече като руски деспот от предишното, който просто употребява неща, които принадлежат на компанията, за персонални потребности “, споделя Милов.

Възходът на Сечин стартира в Санкт Петербург, където и той, и Путин са родени и израснали. Сечин приключва Ленинградския държавен университет през 1984 година със степен по френски и португалски и става лекар по стопанска система. По-късно работи като руски преводач в Ангола и Мозамбик по време на гражданските войни в двете африкански страни през 80-те години.

След това Сечин се завръща в Русия, с цел да служи като външнотърговски консултант на градската администрация на Санкт Петербург през 1988 година Престоят му в локалната власт се припокрива с този на Владимир Путин, който се причислява към администрацията на кмета Анатолий Собчак като консултант по интернационалните въпроси през 1991 година

Сечин се издига паралелно с Путин по редиците. И двамата се реалокират в Москва през 1996 година, с цел да работят в администрацията на тогавашния президент Борис Елцин. В края на 90-те години, когато Путин става шеф на Федералната работа за сигурност (наследникът на КГБ),Сечин заема разнообразни висши позиции в администрацията на Елцин.

Впоследствие, когато Путин поема поста на краткотрайно изпълняващ длъжността президент на Руската федерация през 1999 година, той прави Сечин заместник-ръководител на своята администрация.

Игор Сечин се появява на бизнес сцената през февруари 2003 година, когато си партнира с тогавашния президент на Роснефт Сергей Богданчиков в договорка за 623 милиона $ за вдишване на Северная петрол - петролна компания с залежи в Северна Русия.

Това е необикновен ход за държавната Роснефт, която е оставена с нискокачествени активи, откакто най-хубавите съветски петролни залежи са заграбени от олигарсите през 90-те години и също така е първият случай, в който съветска държавна компания придобива частна компания.

"Това беше първият път, когато Сечин се появи на сцената. Преди това беше много еластичен технократ. Издигането му беше доста ненадейно и безусловно ненадейно ", споделя Владимир Милов.

По същото време петролният магнат Михаил Ходорковски, който тогава е най-богатият човек в Русия с активи на стойност 15 милиарда $, обществено спори с президента Владимир Путин, обвинявайки Кремъл в корупция и изразявайки недоволството си от договорката със Северная петрол.

Седем месеца по-късно Ходорковски е задържан по обвиняване в данъчни измами и губи контрола върху Юкос, който тогава е един от най-големите производители на нефт в света.

Сечин е назначен за ръководител на борда на Роснефт през юли същата година, като остава и заместник-началник на кабинета на Путин.

Докато Ходорковски е в пандиза, Сечин подхваща още един огромен ход през декември 2003 година, когато Роснефт придобива главното дъщерно сдружение на Юкос - Юганскнефтегаз, за 9.4 милиарда $ - почти половината от цената му по това време. През 2005 година Юкос съди Роснефт за 11 милиарда $, само че банкрутира през идната година. Повечето от останалите му активи също са добити от Роснефт през 2007 година

Съдебната борба продължава близо десетилетие в седем страни – в това число Съединени американски щати, Русия и Обединеното кралство. Роснефт, в последна сметка, реализира съглашение с акционерите на Юкос през 2015 година Ходорковски декларира пред Sunday Times през 2008 година, че делата против него „ са проведени от Игор Сечин “ като „ опрощение за нападението над Юкос “.

Сечин има близки връзки с Владимир Устинов - основният прокурор, провел офанзивата против Юкос. Дъщерята на Сечин Инга е омъжена за сина на Устинов - Дмитрий.

През май 2012 година Сечин напуща поста си като вицепремиер на Путин и става основен изпълнителен шеф на Роснефт. Седем месеца по-късно Роснефт закупува съветската петролна компания TNK-BP за 55 милиарда $.

Сделката значи големи приходи за най-малко половин дузина олигарси, които са вложители в TNK-BP, в това число Михаил Фридман, Виктор Векселберг и Леонард Блаватник. Той също по този начин оставя BP с 19.75% дял в Роснефт, който компанията към момента има и през днешния ден, макар че на 27 февруари, малко след началото на войната в Украйна, разгласи че ще „ излезе от акционерното си присъединяване “.

Финансовите връзки сред Игор Сечин и Владимир Путин са двупосочни. Роснефт обезпечава обилни средства за построяването на така наречен Дворец на Путин - луксозно имение с повърхност от 190 000 квадратни фута покрай курортния град Геленджик на брега на Черно море.

Разследване от 2021 година, извършено от Фонда за битка с корупцията на съветския опозиционен политик Алексей Навални, твърди, че Путин има имението, чието създаване е коствало към 1 милиард $. Путин отхвърли, че е притежател на парцела.

Олигархът Аркадий Ротенберг, който е другар с съветския президент още от детството си и също е обект на интернационалните наказания, твърди, че имението е негово.

Сечин беше глобен за първи път от Съединени американски щати през 2014 година след анексирането на Крим от Русия. Но едвам през март 2022 година, седмици откакто и Европейски Съюз му наложи наказания, управляващите във Франция и Испания се насочиха към двете му суперяхти.

Повечето яхти, притежавани от олигарси, се държат посредством комплицирани вериги от офшорни холдингови компании и казусът на Сечин не е по-различен. Регистриран притежател на Crescent е основаната на Каймановите острови Densiarly Enterprises Ltd / Trident Trust Co, а Amore Vero е записана в основаната на Британските Вирджински острови Kazimo Trade & Invest Ltd.

И двата плавателни съда се ръководят от основаната в Монако Imperial Yachts, която има връзки с доста други съветски предприемачи. „ Ако сте във вътрешния кръг на Путин, купувате посредством Imperial. Компанията построи и 140-метровата Шехерезада на стойност 700 милиона $, която неотдавна беше обвързвана с Владимир Путин от Фондацията за битка с корупцията на Навални ", напомня Forbes.

Въпреки че Сечин към този момент няма достъп до своите суперяхти, той към момента е техен притежател. Според Forbes, съветският предприемач наподобява е намерил метод да продължи да заплаща за поддръжката на Amore Vero в корабостроителницата La Ciotat, където корабът беше иззет по време на ремонт.

Междевременно, самият Игор Сечин наподобява се крие в Русия, надалеч от своите първокласни яхти. Последната му обществена изява отвън страната беше на стопански конгрес във Верона, Италия, през октомври. В деня, когато Русия нахлу в Украйна, той участва на среща с Путин в Кремъл, дружно с други съветски бизнес водачи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР