Рускинята Даря Трепова беше осъдена на 27 години затвор за

...
Рускинята Даря Трепова беше осъдена на 27 години затвор за
Коментари Харесай

Даря Трепова получи 27 години затвор за убийството на влогъра Татарски

Рускинята Даря Трепова беше наказана на 27 години затвор за убийството на провоенния влогър Владлен Татарски през април предходната година.

Той почина след гърмеж на бомба, сложена в статуетка, която Трепова му подари в заведение в Санкт Петербург.

Десетки други бяха ранени при детонацията, напомня BBC.

26-годишната жена отхвърли обвиняванията, като съобщи, че е считала, че статуетката съдържа подслушвателно устройство. Тя добави, че е работила по разпореждане на украински контактьор и е била подставени лице.

Присъдата е една от най-тежките, наложени на жена в историята на Русия.

Нападението против 40-годишния Татарски (истинско име Максим Фомин) беше осъществено на 2 април 2023 година Трепова беше упрекната в " терористичен акт, осъществен от проведена група, причиняващ умишлена гибел " и в " нелегално владеене на взривни устройства от проведена група ".

Руските следователи упрекнаха Украйна, че стои зад нападението, а украинските публични лица нито потвърдиха, нито отхвърлиха това.

Трепова свидетелства, че е изпълнявала нареждания на човек от Украйна, прочут като Гещалт. Самоличността му не е известна. Тя съобщи, че е открила контакт с него посредством живеещия в Украйна публицист Роман Попков.

По думите й, под управлението на Гещалт тя е спечелила доверието на Татарски, като му се е показала като студентка по изкуства на име Анастасия Криулина и е посещавала беседите му. През март Гещалт ѝ изпраща статуетката, като я твърди, че тя съдържа подслушвателно и проследяващо устройство.

" Изпитвам огромна болежка и позор, че моята наивност и доверчивост доведоха до такива пагубни последствия. Не съм желала да навредя на никого ", съобщи Трепова пред съда, представена от Reuters. " Изпитвам особена болежка и позор, че терористичният акт беше осъществен със личните ми ръце ", добави тя.

Татарски беше прочут влогър с над половин милион почитатели в обществените мрежи, само че и с престъпно минало.

Роден в Донецкия район в Източна Украйна, той се  присъединява към подкрепяните от Русия сепаратисти, които го освобождават от пандиза, където излежава присъда за въоръжен обир.

Става част от прокремълската общественост на военните блогъри, която заема относително висока роля, откогато през февруари 2022 година Русия стартира войната в Украйна.

Татарски обаче стига до такава степен да подлага на критика съветските управляващи, упреквайки военните и даже президента Владимир Путин за неуспехите на бойното поле. Въпреки това, той беше награден посмъртно от Путин с Орден за смелост.

Присъдата на Трепова идва тъкмо откакто друга противоречива провоенна фигура, някогашният пълководец на подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна Игор Гиркин, беше наказан на 4 години затвор за " апели за осъществяване на екстремистка активност ", добавя BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР