Руски военни хеликоптери са открили огън по конвой от наемници

...
Руски военни хеликоптери са открили огън по конвой от наемници
Коментари Харесай

Военни хеликоптери обстрелват конвой на Вагнер по пътя към Москва

Руски военни хеликоптери са разкрили огън по ескорт от наемници на " Вагнер " в региона на град Воронеж, на половината път по 1100-километровата автомагистрала от Ростов до Москва, оповестява Reuters. Конвоят е формиран от войскови машини и най-малко един танк на бордови камион, добавя организацията.

Бойците от частната войска " Вагнер " на Евгений Пригожин обявиха, че управляват Ростов на Дон, град с население над един милион души, покрай границата с Украйна, и бързо напреднаха на север през Западна Русия.

Същевременно, президентът Владимир Путин се закани да потуши въоръжения протест, който съпостави с Гражданската война в Русия отпреди един век.

В столицата Москва има засилено полицейско наличие, а Червеният площад е заграден с железни заграждения.

" Прекалените упоритости и ползи доведоха до изменничество ", съобщи президентът Путин в телевизионно послание, като съпостави въстанието в миг на война в чужбина, с революцията и гражданската война в Русия, разразили се по време на Първата международна война.

В отговор Пригожин съобщи, че той и хората му нямат желание да се предават.

" Президентът прави голяма неточност, говорейки за държавна измяна. Ние сме патриоти, борили сме се и се борим за нашата татковина ", сподели Пригожин в аудиопослание. " Не желаеме страната да продължава да живее в корупция и машинация ".

Пригожин изиска министърът на защитата Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов да дойдат за диалози с него в Ростов.

Бунтът на наемниците рискува да остави в хаос инвазивните сили на Русия в Украйна, тъкмо когато Киев стартира най-силната си контраатака от началото на войната през февруари предходната година, отбелязва Reuters.

" Слабостта на Русия е явна. Пълномащабна уязвимост ", написа украинският президент Володимир Зеленски в известие в обществените мрежи. " И колкото по-дълго Русия държи своите войски и наемници на наша земя, толкоз повече безпорядък, болежка и проблеми ще си навлече по-късно. ", добави той.

Пригожин, някогашен пандизчия и дълготраен съдружник на Путин, управлява частна войска, която включва хиляди някогашни пандизчии, наети от съветските затвори. Неговите хора се включиха в най-ожесточените боеве в Украйна, в това число в продължителната борба за източния град Бахмут, добавя Reuters.

В продължение на месеци Пригожин се обявяваше срещу висшето управление на постоянната войска, обвинявайки генералите в непросветеност и задържане на муниции за неговите бойци. Той не се подчини на заповедта да подпише контракт, с който войските му минават под командването на Министерството на защитата.

Същевременно, чеченският водач Рамзан Кадиров съобщи, че силите му са подготвени да оказват помощ за потушаването на протеста на шефа на наемниците на " Вагнер " Пригожин и да употребяват сурови способи, в случай че е належащо, заяви Reuters.

В изказване, оповестено в Telegram, Кадиров назова държанието на Пригожин " нож в гърба " и прикани съветските бойци да не се поддават на никакви " провокации ".

Той съобщи, че чеченските елементи се придвижват към " зоните на напрежение " и ще работят, с цел да " запазят частите на Русия и да защитят нейната държавност ".

Кадиров, непосредствен съдружник на президента Владимир Путин, който командва обширни военни сили в Чечения, по-рано беше считан за съдружник на Пригожин, споделяйки някои от рецензиите на шефа на " Вагнер " към съветската военна подчиненост.

През последните седмици обаче чеченските командири, свързани с Кадиров, започнаха да подлагат на критика постоянните прояви на Пригожин против Министерството на защитата.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР