Руски военни блогъри твърдят, че на 29 октомври командирът на

...
Руски военни блогъри твърдят, че на 29 октомври командирът на
Коментари Харесай

ISW: Путин лично е уволнил висш руски военен от фронта в Украйна

Руски военни блогъри настояват, че на 29 октомври командирът на Въздушно-десантните войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински е заменил генерал-полковник Олег Макаревич като пълководец на съветския " Днепър " - групировката на силите, настояща в Херсонското направление, прецизират от Института за проучване на войната (ISW), написа.

Към момента на издание на актуалната публикация съветското Министерство на защитата (МО) не е оповестило или удостоверило известията за уволнението на Макаревич и надали ще го направи, като се има поради склонността му постоянно да прикрива промени във военното командване на високо ниво.

По информация на един от съветските блогъри съветският президент Владимир Путин е уволнил Макаревич по време на неотдавнашното си посещаване в щаба на Южния боен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон на 19 октомври. Тойсъщо по този начин твърди, че Теплински е бил дейно намален от позицията си на заместник-главнокомандващ на театъра на военните дейности, макар че не е ясно дали Теплински към момента заема тази позиция.

Свързаният с Кремъл боен блогър също твърди, че слуховете за уволнението на Макаревич са се появили през последната седмица и че отстраняването му е било " от дълго време закъсняло " поради оправянето му с военната обстановка в Херсонското направление. Той прецизира още, чезаместник-началникът на съветския общоприет щаб генерал-полковник Алексей Ким дейно командва цялата Съвместна формация на съветските сили в Украйна.

Институтът за проучване на войната акцентира, че не може да ревизира без значение тези изказвания и тяхната меродавност. Според военни специалисти обаче известието за уволнението на Макаревич демонстрира, че Кремъл или съветското военно командване може би са задоволително обезпокоени и скептични по отношение на способността му да отблъсне неотдавнашните по-големи от нормалното украински сухопътни интервенции в източната (лявата) част на Херсонска област.

Свързаният с Кремъл боен блогър твърди, че дребен украински " плацдарм " в Кринки (селище на източния бряг на Херсонска област) евентуално е провокирал отстраняването на Макаревич.

Други съветски блогъри повториха сходни теории, като твърдяха, че небрежността и изключителната липса на командна самодейност на Макаревич са разрешили многократни украински десанти на източния бряг на Херсонска област.

Един от военните блогъри твърди, че украинските " плацдарми " на източния бряг на Херсонска област основават рисков казус и че съветските сили под командването на Макаревич не са в положение да противодействат и да отговорят съответно на украинските закани.

Възможно е също по този начин съперниците на Макаревич да са съумели да убедят съветския президент Владимир Путин, че Макаревич не е съумял да командва Херсонското направление на фона на засилените украински сухопътни офанзиви.

Избрана група съветски блогъри по-рано упрекнаха Макаревич, че не е съумял да командва и оборудва съответно съветските сили, с цел да отговори на украинските нападения по източния бряг на Херсонска област през лятото на 2023 година

Някои от тези военни блогъри изключително хвалеха Теплински и подлагаха на критика Макаревич, откакто съгласно известията той размени Теплински като пълководец на ВДВ през зимата на 2023 година

Свързан с Групата Вагнер боен блогър твърдеше, че Макаревич е бил отхвърлен от поста си, откакто неуточнени чиновници на разузнаването са уведомили съветското " висше командване " - евентуално намеквайки за Путин - за това, че Макаревич не е дал точна информация за обстановката в зоната на неговата отговорност.

Един съветски блогър също по този начин твърди, че съветските военни блогъри, които са се борили за отстраняването на Макаревич, би трябвало да се радват.

В съветското осведомително пространство продължава да се разисква бъдещето на останалия личен състав на групата " Вагнер ". Свързани с " Вагнер " съветски военни блогъри настояват на 28 октомври, че група " Вагнер " публично е отряд на Росгвардия и ще резервира своите структури и командири.

Блогърите настояват, че Росгвардия предизвиква дейния и аварийния личен състав на " Вагнер " да подпише контракти с Росгвардия, в това число шестмесечни контракти за работа в Украйна или деветмесечни контракти за работа в Беларус, Близкия изток, Африка или Латинска Америка. По-малка група свързани с Вагнер съветски военни блогъри опровергаха неотдавнашните известия, че огромни групи някогашни чиновници на Вагнер се причисляват към чеченските елементи " Ахмат " Спецназ в Русия или към експедиционните сили на съветското Министерство на защитата (МО) в Сирия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разгласява на 29 октомври фрагменти, на които се твърди, че се вижда по какъв начин командирът на " Ахмат " Апти Алаудинов и депутатът от Държавната дума на Русия Николай Брикин посрещат 170 някогашни бойци на " Вагнер " в частите на " Ахмат ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР